ČUDESNE PRIČE LJUDI KOJI SU POSLE MOŽDANOG UDARA POSTALI DRUGE OSOBE

dusa

Stručnjaci kažu da nije neuobičajeno da možda udar uzrokuje psihičke, emocionalne i bihejvioralne promene, ali nekim ljudima oštećenja na mozgu uzrokovana moždanim udarom promenile su im živote u potpunosti.

 

1. Pretrpeo moždani udar i izgubio sposobnost da se oseća tužno
68 – godišnji Malkolm Miat pretrpeo je moždani udar koji je oštetio frontalni deo njegovog mozga , deo koji upravlja emocijama . Kao rezultat toga , izgubio je sposobnost da se oseća tužnim .
“ Nikada nisam depresivan . Tuga ionako neće ništa pomoći . Svakako bih radije bio uvek srećan , nego obratno . To je ustvari prednost “ , komentarisao je penzionisani vozač kamiona .

2. Igrač ragbija nakon moždanog udara postao gej frizer
Bivši igrač ragbija Kris Birč doživio je moždani udar na treningu , a nakon što se probudio otkrio je da je homoseksualac ​​.

26 – godišnjak je pre moždanog bio heteroseksualac ​​veren za devojku , ali nakon moždanog prekinuo je veridbu , ostavio posao u banci i postao frizer .

3. Englez nakon moždanog udara govori samo velški jezik
Nakon povrede mozga uzrokovane moždanim udarom , 81 – godišnji Englez Alun Morgan zaboravio je svoj maternji jezik i progovorio velškim jezikom za kojeg je mislio da ga nikada nije naučio .

Morgan je odrastao u Engleskoj i većinu svog života govorio je samo engleskim . U Velsu je poslednji put bio 70 godina pre moždanog udara .

Lekari veruju kako je Morganovo iskustvo uzrokovano poremećajem mozga zvanim afazija – oštećenjem delova mozga koji upravljaju korišćenjem jezika . Takođe , postoje naznake da je Morgan naučio pomalo velškog dok je bio mlad .

Kao dete živeo je sa svojom bakom koja je govorila velški , a tokom Drugog svetskog rata zajedno sa drugom decom poslat je u Vels kako bi izbegao nemačko bombardovanje .

4. Nakon moždanog udara žena progovorila s jamajčanskim akcentom
Linda Voker iz Njukasla probudila se nakon moždanog udara i saznala da je potpuno promenila svoj naglasak . Stručnjaci veruju kako 60 – godišnjakinja ima sindrom stranog naglaska , stanje u kojem pacijenti govore drugačije nakon povrede mozga .

Linda je jedan od samo 50 registrovanih slučajeva tog sindroma u poslednjih 65 godina .

Voker se ne sviđa to što joj se dogodilo jer se sada oseća kao druga osoba . “ Neki kažu da zvučim italijanski , moj brat mi kaže da zvučim slovački , a neko treći mi kaže da zvučim francusko kanadski . Poslednje što sam čula je da zvučim jamajčanski , jednostavno ne znam kako bih to objasnila “ , kazala je Voker .

5. Nakon moždanog udara muškarac postaje digitalni umetnik
Ken Volters nije bio umetnički tip pre nego što je pretrpeo moždani udar 2005. godine . Nakon strašne nesreće koju je preživeo , bivši je inženjer ostao u invalidskim kolicima i bez posla , a što je rezultiralo 19 – godišnjom depresijom .

Kada je izgledalo da ne može biti gore , Volters je pretrpeo moždani udar . Ali , moždano krvarenje koje je moglo učiniti Valtersov život još težim , došlo je s neočekivanim darom . Volters se počeo razvijati kao digitalni umetnik što je dovelo do toga da je pokrenuo unosan posao i osnovao sopstvenu kompaniju u dobi od 51 godine .

6. Žena nakon moždanog udara počinje osećati fantomsku treću ruku
Ovo neverovatno iskustvo dogodilo se jednoj Švajcarkinji koja je tvrdila da oseća da ima treću ruku .

Lekari su je poslali na preglede , a njen neurolog pojavu je nazvao verodostojnom . Naime , kada su lekari ženu zamolili da pokrene svoju fantomsku ruku , njen je mozak na to reagovao kao da ona uistinu postoji i kao da bi mogla biti pomerena .

Kada su lekari od nje tražili da se počeše po obrazu , aktivirali bi se delovi mozga koji se odnose na dodir .

Pri tom se aktivirao i vizuelni korteks što je indikacija da je pacijentkinja doista i videla fantomsku ruku.

(Danas)

Share this post: