ČUDOTVORNI OBLAK IZNAD CRKVE „PREOBRAŽENJA“

ČUDOTVORNI OBLAK IZNAD CRKVE "PREOBRAŽENJA"

Nauka ne može da objasni misteriju oblaka koji se svake godine spušta na planinu Tavor. Planina Tavor je mesto, prema Bibliji, gde se desilo Preobraženje Gospodnje.

Dnevne novine „Komsomolskaja pravda“ pišu sledeće:

„Sergej Mirov, učesnik istraživanja organizovanog ovog leta od strane radne grupe Saborne bogoslovske komisije u vezi čudotvornih znakova, rekao je da je istraživanje izvedeno od strane ruskih i izraelskih meteorologa.

Prema njegovim rečima, na osnovu prikupljenih podataka stručnjaci su zaključili da primećena magla ne može biti proizvedena na tako suhom vazduhu i temperaturi.“

Mirov je istakao da se „spuštanje blagoslovenog oblaka“ dešava samo na području pravoslavnog manastira. On je još dodao da se tokom praznične službe nad vernicima rasprši upadljiva sfera a zatim se oblak pojavi nad krstom crkve Preobraženja, koji potom raste u dimenzijama i spušta se na vernike prekrivajući ih i izlivajući na njih životvornu vlagu.“

Interfaks izvještava sledeće: „Pavel Florenski, ruski akademik sa Ruske akademije prirodnih nauka i šef radne grupe o čudotvornim znacima, je rekao da je njegov tim, uz pomoć savremene visokoprecizne opreme, istražio pojavu Svetog Ognja u crkvi Groba Gospodnjeg u Jerusalimu na Veliku subotu uoči Vaskrsa.“

„Zaključak je jednostavan: pojava Ognja praćena je snažnim piezoelektričnim fenomenom u crkvi, slično onom koji se javlja tokom oluje sa grmljavinom, ali bez oluje. Dakle, to znači da se ovaj događaj može smatrati čudotvornim,“ smatra on.

Već u 4. stoleću sveta carica Jelena Ravnoapostolna sagradila je hram u čast Preobraženja Gospoda na planini Tavor. Na kraju 11. stoleća krstaši su, pokorivši Palestinu, pronašli nekoliko hramova i manastira na Tavoru, pretvorivši ih u rimokatoličke. Pobedom Saracena nad Palestinom na kraju 12. stoleća svetinje na Tavoru bile su uništene.

Dugo vremena ova sveta planina ostala je nenaseljena, i samo su na dan Preobraženja pravoslavci i katolici obavljali crkvene službe na ruševinama bivših hramova. Godine 1849. patrijarh Kiril II Jerusalimski počeo je da se zalaže za dobijanje dozvole od turske vlade da se izgradi hram na Tavoru.

Odluka je sprovedena tek 1860. godine, kada je hram izgrađen na ruševinama drevne grčke crkve. Iznad vrata hrama nalazi se natpis na grčkom jeziku: „Na drevnim ruševinama na planini Tavor sagrađen je sveti hram posvećen Preobraženju Gospoda i Spasa našega.

Hram je izgrađen pod okriljem patrijarha Kirila II Jerusalimskog, a o trošku bratstva svetog Groba Gospodnjeg.“

U Rusiji se takođe nalazi spomen na slavno Preobraženje Gospoda na planini Tavor. U moskovskoj crkvi Svih žalosnih i u crkvi u selu Novospaskij (Dedenevo, moskovska provincija) nalaze se kamenje sa Tavora koje je davno doneto, a koje se tamo čuva duže vreme. Postoji osnova za mišljenje da ovi spomenici o svetoj planini za Hrišćane nisu jedinstveni u našim hramovima.

Prevod sa  engleskog Dragana Pećanac

(Interfaks)

Share this post: