DA LI ĆE „SAD“ POKUŠATI DA UBIJE ILI KIDNAPUJE SNOUDENA

Profesor Akademije za bezbednost, odbranu i probleme pravnog poretka Josif LINDER: „Atentat ili kidnapovanje Edvarda Snoudena veoma bi ohladili odnose Moskve i Vašingtona, a to trenutno uopšte ne treba Americi. Osim toga, naše službe ga neće ostaviti nezaštićenog“.

Nakon što je dobio azil u Rusiji, bivši saradnik američkih specijalnih službi Edvard Snoudn moraće da prijavi boravak u toj zemlji. Jer, on, suštini, ima status jednak izbegličkom.

„Lice koje je dobilo privremeni azil stiče prava i obaveze utvrđene Zakonom o izbeglicama. Sva, osim prava na dobijanje jednokratne novčane pomoći. Snouden mora da se prijavi po pravilima i pod uslovima predviđenim Zakonom o migracionoj registraciji stranih državljana i lica bez državljanstva na teritoriji Ruske Federacije“ – objasio je advokat Ahmat Glašev.

Prema njegovim rečima, Snouden može podneti zahtev za produženju azila jednom godišnje, ali ne može putovati u inostranstvo. Jer, ukoliko pređe granicu Rusije, gubi pravo na privremeni azil.

„Veoma je važno što Snouden potpada pod Zakon o izbeglicama u skladu sa kojim lice koje je dobilo privremeni azil, ne može bez svoje volje biti vraćeno na teritoriju države čije državljanstvo ima“ – ističe Glašev.

Snouden u punoj meri potpada pod pravilo člana 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima jer se sada nalazi pod zaštitom Rusije.

U SAD mu preti ili dugogodišnja robija ili čak i smrtna kazna. A to se, po mnogim međunarodnim aktima i prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, može podvesti pod pojam „neljudskog i ponižavajućeg ophođenja prema ljudskom dostojanstvu“. Rusija se ovim međunarodnim sporazumima pridružila.

Glašev veruje da je Rusija u ovom slučaju postupila u strogom skladu sa normama kako ruskog, tako i međunarodnog prava. I naglašava da su predsednik RF i funkcioneri Federalne migracione službe prodemonstrirali ne samo ogromnu veštinu sa pravnog aspekta, već i doneli u suštini demokratsku odluku.

Davanje azila bivšem saradniku američkih specijalnih službi komentarišu ruski stručnjaci i analitičari. Oni smatraju da je to dostojanstven odgovor Rusije Zapadu.

„Rusija se prvi put od vremena Gorbačova odlučila na takav samostalan postupak. To je direktno ukazivanje na one koji su kod nas bili osuđeni pa pobegli u inostranstvo i do dan danas tamo ostali, iako je Rusija zahtevala da budu vraćeni“ – naglasava predsednik Akademije za geopolitičke probleme general-pukovnik Leonid Ivašov.

On tvrdi da davanje azila Snoudenu neće naneti nikakvu štetu međunarodnom statusu Rusije. Štaviše, uveren je da će Rusija u očima stranaca biti doživljena kao zemlja koja se suprotstavila SAD.

„Ranije informatori ruske obaveštajne službe nisu bili sigurni da će biti zaštićeni. Sada će radije sarađivati, jer je zaštićeni Snouden signal za sve njih“ – kaže general Ivašov.

Naravno, postavlja se pitanje, hoće li američke specijalne službe pokušati da se osvete svom bivšem saradniku i pokušati da ga ubiju ili odvedu iz Rusije.

„Atentat ili kidnapovanje veoma bi ohladili odnose Moskve i Vašingtona, a to trenutno uopšte ne treba Americi, imajući u vidu teškoće sa kojima se susreće administracija Baraka Obame i pritiske koji dolaze od republikanaca. Osim toga, naše službe ga neće ostaviti nezaštićenog“ – naglašava stalni član i profesor Akademije za probleme bezbednosti, odbrane i pravnog poretka Josif Linder.

 (Fakti)

Share this post: