DA LI JE KRIVIČNO DELO SNIMANJE GEJ CIMERA KOJI SE ZBOG TOGA UBIO

Dharun Ravi je proglašen krivim za špijuniranje svog cimera, Tajlera Klementina.

Ono što najviše iznenađuje kod ovog slučaja je da argumenti u njegovu odbranu dolaze od advokata koji su borci za prava homoseksualaca. Mnogi od njih se ne slažu sa presudom da bi trebalo da dobije zatvorsku kaznu. Ravi je kažnjen time što mu je cimer izvršio samoubistvo, iako nije optužen za to.

Svaljivanjem krivice na Ravija,  ignorišemo kompletni društveni pritisak, koji dovode gej tinejdžere do toga da izvrše samoubistvo.

Dok je samoubistvo njegovog cimera privuklo pažnju javnosti, pitanje kako kazniti Ravija je povezano sa dubokom nestabilnošću da mnogi gej ljudi osećaju da bi trebalo da koriste ovaj slučaj kao krucijalan. Koristiće da optuže Ravija kako bi dali primer svim ostalim nasilnicima u školama, roditeljima i tužiocima koji ovakvu stvar uopšte nisu smatrali kao zločin. To i jeste procedura kriminalnog prava, osuđivanje radi opšteg odvraćanja od zločina. Ali ja mislim da ovaj slučaj nema veze sa tim, kaže profesor na Seton Hall univerzitetu, koji je i sam gej.

Jedan od američkih guvernera koji je dao ostavku, nakon što se javno deklarisao kao gej, je povodom ovog slučaja izjavio: „Ovo samo pokazuje koliko dugo smo putovali od mržnje i homofobične prošlosti. Kriminalni pravosudni sistem ovaj put radi na strani gej žrtve.“

Bivši guverner je uveren da zatvor ne može da rehabilituje ljude niti da šalje poruku svetu da se ponaša bolje. „Verovatno je duga istorija nekažnjavanja ovakvih zločina dovela do ovog sada, ali ipak mislim da u ovom slučaju nema potrebe za tim“.

Ravi je postavio web kameru, nakon što ga je cimer pitao da dobije sobu, za malo privatnosti jer je upoznao tipa koji mu se sviđa. Samoubisto Klementija je uznemirilo javnost, od poznatih ličnosti do političara, i samim tim, gurnuo pravosuđe Nju Džersija da primeni zakon protiv nasilja i siljedžija nad homoseksualcima.

Tokom suđenja, tužilac je koristio obiman elektronski snimak, da bi pokazao da je Ravi, koji ima 20 godina, poslao na Twitter snimak cimera sa tekstualnom porukom. Video sam svog cimera „kako se ‘vata sa tipom“. Samim tim, je podstakao druge da gledaju. Sudija je osudio Ravija po 15 tačaka optužnice, uključujući invaziju na privatnost, zločin iz mržnje i nameru sa dokazima da je pokušao da sakrije poruku na Twitteru.

Jedan od kolumnista, takođe gej, je pisao o samoubistvima gej tinejdžera, baš kada je Klementi to učinio. On kaže da je Ravi poslednja karika za njegovo samoubistvo i da treba pogledati institucije i ljude da bi se kompletiralo samoubistvo Klementija. Propustili smo priliku da nam Klementi kaže šta su mu govorili dok je odrastao, o njegovihm verskim ubeđenjima, medijima, i kulturi. Postoji dosta toga što je učinilo Klementija da se oseća nezaštićeno, zlostavljano i bezvredno.

Žurba da se svali sva krivica na Ravija, da bi se oprale ruke i krenulo dalje, znači da nikada nećemo ovakvu decu  naučiti lekciji .

Jedan od mnogih homoseksualaca koji brani Revija, takođe je i pisac, i kaže da se ne slaže sa zatvorskom kaznom, jer je nažalost, siledžija u svakom od nas, ne trebamo ga tražiti. Ravi je tinejdžer koji je sigurno odrastao u kulturi sa visokim nivoom homofobije. Ne kažemo da ove stvari ne bole i da su u redu. Ali svaliti celu našu homofobičnu kulturu na Ravija, i time misleći da smo ga naučili pameti, sve to je veoma pogrešno.

Tužilac i sudija se slažu da bi trebalo da dobije zatvorsku kaznu od 5 do 10 godina. Tužilac je pokazao u sudu tekstualnu poruku, sa kojom sud nije bio upoznat, da je Ravi poslao prijatelju isti snimak, dan nakon što se Klementi ubio, time pokazujući da nema kajanja za svoja dela.

Ravi je odbio dve nagodbe o priznavanju krivice, a koje ne bi uključivale zatvorsku kaznu, već dobrotvorni rad ili uslovnu kaznu. Ravi se može suočiti sa deportacijom u Indiju, ako dobije zatvorsku kaznu.

Javnost je podeljena, jedni su ubeđeni da je porota uradila pravu stvar, dok drugi veruju da je to previše. Ali celokupna javnost se slaže oko toga da bi trebalo da dobije našto kao dobrotvorni rad ili uslovnu kaznu, a ne zatvorsku kaznu.

Ako je bio pristalica anti gejeva ili ga je vaspitanje tome naučilo, ovo neće biti lekcija za njega.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: