DA LI JE LAKO BITI PAMETAN KAO BIL GEJTS?

Najpametniji investitori na planeti su neki od milijardera kao što su Voren Bafet i Bil Gejts. Ali ima razloga za to. Verovatno bi i mi, mali pioni, bili tako pametni da imamo iza sebe čitave štabove koji rade za nas, direktore Wall Streeta, od kojih dobijamo najpouzdanije podatke za biznis, i prijatelje na najvišim nivoima vlasti i društva, koji mogu da nas usmeravaju ka sledećem velikom biznisu.

Lako je ovako biti pametan.

Ove prednosti su pomogle korporativnim titanima, kao što su Bafet i Gejts, da ostvare neke od najviših ciljeva u istoriji dobitaka na berzi.

Na primer, da je bilo ko od nas, naravno, sa dobrim rasuđivanjem, investirao 10.000 dolara, u Bafet partnerstvo 1956.godine, danas bi ležao na zapanjujućih 432 miliona dolara, i to posle svih taksi i poreza.

Dakle, kada istaknuti milijarder, kao Gejts počne da kupuje akcije, bolje bi vam bilo da odmah obratite pažnju.

U ovom slučaju Bil Gejts je kupio 7,5 miliona akcija „Deere & Co“. Ukupna vrednost investicije je bila 571 milion dolara. Rangirano je kao Gejtsova navjeća kupovina u nedavnoj istoriji.

Idemo prvo da razumemo posledice onoga šta se dešava upravo sada. Gejtsova poslednja investicija je samo mali deo jedne mnogo veće priče. To je samo primer za ono što bi moglo da postane najvažniji trend na tržištu akcija, u današnje vreme.

Šta se dešava?

Postoje akcije koje možete da kupite danas i da ih držite do kraja života. Mi smo ih nazvali „Forever“ akcije. Jednostavno rečeno, kada posedujete ove akcije više nećete brinuti o stvarima kao što su inflacija, deflacija, recesija, povećanje kamatnih stopa. I ovog trenutka, svetski najveći milijarderi  tovare  neke od „Forever“ akcija.

U naporima da zaštite svoje veliko bogastvo od današnjeg nestabilnog tržišta akcija, najveći svetski  milijarderi, političari i korporativni titani, sve stavljaju na izabranu grupu akcija, koje su se pokazale kao jedne od najpouzdanijih i najsigurnijih odluka, po pitanju novca na svetu.

Voren Bafet, Bil Gejts, Karlos Slim,…možda čak i neko iz vaše države poseduje mnoštvo  ovih akcija.

Voren Bafet je kupio 216.000 Master Card akcija, početkom godine, i pre samo nekoliko meseci je kupio još 189.000 istih akcija. Naravno, radi se o „Forever“ akcijama.

Ništa od ovoga ne bi trebalo da nas iznenađuje. Naš savet je: kupite ih, zaboravite na njih i držite ih zauvek.

Ono što malo ljudi zna je da mnogi od najbogatijih i najuspešnijih investitora, političara, biznismena uzimaju „Forever“ akcije već decenijama.

Vratimo se na Gejtsa. Evo šta se dalje dešava.

Kako smo već rekli, kupio je akcije „Deere & Co“. To je najveća farma, lider u proizvodnji poljoprivredne opreme, mašina za građevinsku industriju i šumarstva. Između ostalog, vrhunski proizvođač travnjaka i baštenskih traktora za potrebe vlasnika kuća.

Uz dobit od skoro 2,000%, u poslednjih trideset godina, sa stabilnim poslovnim modelom, koji je fokusiran na poljoprivrednu opremu, koja je svetu očajnički potrebna, naravno, da bi hranila globalnu populaciju, „Deere & Co“ se lako može kvalifikovati u „Forever“ akcije.

Gejtsovom poslednjom kupovinom ovih akcija, jer ih je kupovao i ranije, unapredio je svoju poziciju u ovoj kompaniji za skoro 2 milijarde dolara. Time dobija 6% vlasničkog udela.

Nakon kratkog razmatranja, lako je uočiti zašto je Bil hteo da kupi baš ove akcije. Imaju dobru vrednost, odličan i čvrst bilans stanja, kompanija ima dovoljno likvidnih sredstava da plati svoje kratkoročne obaveze. Pored toga, „Deere & Co“ je podigao svoju dividendu za 16 odsto, godišnje u proteklih 5 godina.

Ima li rizika u poslovanju ove kompanije?…

„Deere & Co“opada prodaja i imaju problem sa stambenim tržištem, kroz svoje poslovanje sa građevinskom opremom. Njegovo poslovanje bi moglo trpeti zbog toga ako nastavi da se pogoršava stanje na tržištu nekretnina. Takođe, dalja širenja na stranim tržištima mogu biti teška.

„Deere & Co“ je solidna investicija zbog svoje veličine, finansijske snage i geografske raznovrsnosti, i mogla bi da posluje sa dobicima u narednim godinama.

Povrh svega toga, zahvaljujući visoko kvalitetnim proizvodima i jakom korisničkom servisu, dominira na tržištu, na kojima se takmiči. Kompanija je proširila svoje agresivno poslovanje u inostranstvo. Ustvari, „Deere & Co“ preuzima 42% od ukupne prodaje iz Evrope, Meksika i drugih zemalja. To je trenutno 29.1 milijardi dolara godišnje.

autor: Vestinet.rs
 

Share this post: