Da li je ovo ključni dokument za otkrivanje tajni Biblije? – VIDEO

Kodeks Zakintos (The Codex Zacynthius) se smatra ključnim tekstom za proučavanje razvoja Novog Zaveta. Ipak, do sada, njegovo proučavanje je bio ograničeno.

Reč je o spisima iz šestog ili sedmog veka koji su delimično izbrisani da bi zatim preko njih bio ispisan drugi tekst u 13. veku.

Ipak, sada se naučnici nadaju da će otkriti šta je prvobitno pisalo, nakon što su prikupili više od milion funti, kako bi ih čuvali u Britanskoj biblioteci.

Budućnost Kodeksa Zakintos bila je pod znakom pitanja, nakon što je Britansko i strano društvo Biblije, koje ga poseduje duže od 200 godina, odlučilo da ga proda, piše „Dejli mejl”.

Međutim, Univerzitetska biblioteka Kembridž, u kojoj se rukopis nalazi od 1984., obezbedila je 1,78 miliona dolara, kako bi ga kupila.

Iako je deo skrivenog teksta prvi put dešifrovan 1861., veruje se da u prevodu ima grešaka, a naučnici se nadaju da će modernim tehnikama doći do tačnijih odgovora.

Kodeks Zakintos ima oko 176 listova od obrađene životinjske kože, koji su prvi put korišćeni krajem sedmog veka, kada je na njemu ispisan tekst jevanđelja po Luki (1:1-11:33) na grčkom jeziku. U 13. veku preko dela teksta je izbrisan.

Ostatak teksta tek treba da se protumači.

Vekovima nije postojala definitivna verzija Novog Zaveta. Ta praksa se zadržala sve do 16. veka, ali su postojeći spisi služili kao osnova za Luterovu Bibliju koja je kasnije postala najrasprostranjenija.

Prisustvo starog teksta u kodeksu prvi put je otkriveno u 19. veku i smatra se ključnim u proučavanju Jevanđelja po Luki. Ako naučnici uspeju da dešifruju stari tekst biće to najstariji pronađeni deo Novog zaveta .

Šta je Kodeks Zakintos?

Kodeks Zakintos predstavlja tumačenje Novog Zaveta. Spis je palimpsest, što znači da su neki njegovi delovi delimično izbrisani, da bi zatim preko njih bio ispisan drugi tekst.

Recikliranje rukopisa bilo je uobičajena praksa u vreme kada su materijali na kojima se moglo pisati bili dragoceni, pisalo se malo knjiga, a zanemarljiv procenat stanovništva bio pismen.

Kodeks nosi ime po grčkom ostrvu Zakintos na kome je pronađen i već se 200 godina nalazi u posedu Britanaca.

(Dnevno.rs)

Share this post: