DA LI RELIGIJE UNIŠTAVAJU DUHOVNOST?

Govorili smo o reperkusiji slobode delovanja i nametanju proizvedene stvarnosti putem zakonodavstva, obrazovanja, medicine i medija. Na red je došao i poslednji segment koji zatvara magični krug pet temeljnih sredstava putem koji nas zadržavaju u strahu i „ne dozvoljavaju“ nam delovanje, odnosno bilo kakav oblik revolta.

Dakle, unutar tih pet segmenata pripada i sama Crkva koja se postavlja kao jedan od temeljnih ovosvetovnih autoriteta koji radi nametnutog straha čini upravo suprotno, odnosno ruši temelje vere i duhovnosti.

Ovaj tekst ne pišem kao indiferentni disident koji nameće drugačiji pogled, zapravo, nije mi cilj da umanjim vrednost i značaj bilo kog oblika religije, čak naprotiv, lično sam uveren da postoji neka viša, univerzalna inteligencija, viši oblik postojanja koji je kreirao sve ovo što nam je oku vidljivo, odnosno nevidljivo.

Samo, nikada mi nije bilo jasno čemu tolika proizvodnja straha od strane Crkve koja Boga postavlja u ulogu sudije koji rasuđuje o svakom našem činu i na kraju odlučuje gde ćemo se naći nakon što napustimo ovo fizičko telo.

Uzmimo za primer jevrejskog sveštenika Kajea, košer-inspektora organizacije Beth Din u Mančesteru na severozapadu Engleske, koji je pobliže predočio šta religija čini čoveku:

Ove [verske] knjige nam zapravo govore šta da radimo kada ustanemo ujutro, kako da se oblačimo, kako da se ponašamo – pre jutarnje molitve ne jedemo – kako možemo nekoga pozdraviti ujutru, šta možemo reći pre molitve, šta ne smemo reći, kako da dođemo do sinagoge, šta radimo u sinagogi, šta se dešava ako malo zakasnimo na molitve, koje delove propuštamo, sve su te stvari ovde.

Mislite da se na tome temelji vera – na strahu koji jednostavno ne dozvoljava potpunu predanost vlastitom Stvoritelju? Zar mislite da stvoritelj želi da ga se bojimo, ili pak želi da živimo bez restrikcija, ispunjeni ljubavlju prema svom bližnjem, a isto tako i njemu samom?

Upravo je Crkva ta koja vrši podele između ljudi putem svojih religijskih uverenja tvrdeći kako je istinski Stvoritelj upravo njihov Bog, dok ostali vernici žive u zabludi. Zar mislite da Stvoritelj, stvorivši nas, same po sebi različite, želi vršiti diskriminaciju između bilo koje osobe, odnosno, da li želi da mi vršimo diskriminaciju?

Radi religijskih i rasnih razlika vođeno je više ratova i proliveno više krvi negoli zbog bilo kojeg drugog razloga. Da je ovaj svet otišao u pravom smeru, sve te razlike bi se ostavile po strani i čovek bi shvatio koje su prave vrednosti dostojne ove kreacije u koju smo svi upleteni.

Crkva nas „zarobljava“ zakonima, nebitnim stvarima i finim detaljima do te mere da nikada ne vidimo širu sliku. Sve može biti značajno jednostavnije, a ta jednostavnost može se izraziti u jednom univerzalnom „zakonu“ koji glasi: „Čini šta ti je volja, sve dok to ne namećeš drugima„. Možda prvi deo rečenice zvuči kao poziv na kolektivni haos, ali zato drugi deo obezbeđuje da to tako ne bude.

Zapravo, ova jednostavna rečenica sadrži i slobodu delovanja kao i slobodu od tuđeg delovanja. Ista rečenica može se posmatrati sa religijskog aspekta. Dakle, ako činiš štetu drugima, činiš i svom Stvoritelju. A kada tim postupcima ponižavate bližnjega svoga, tada ponižavate Boga i tako nastaju svi oblici poremećaja koji postoje u današnjem svetu. Kada na Zemlji bude onih grupa koje će usrdno želeti i tražiti mir, tada će mir i nastupiti, ali prvo taj isti mir mora nastupiti u nama samima.

Crkva je zapravo svojim postupcima stvorila verske fanatike koji uveliko znaju biti agresivni i isto tako sigurni da su iznad svega u pravu. Čim čuju reč „Bog“ ili bilo koju od mnoštva sličnih reči, misle da automatski znaju šta to tačno znači, pa je pomalo besmisleno upuštati se u diskusiju. Ovo bi se moglo uporediti sa trkom gde svi želimo da naše sredstvo prvo prođe kroz cilj i odnese pobedu.

Dr David B. Baret proveo je 40 godina uz 444 stručnjaka, otkrivajući da na svetu ima preko 10.000 različitih religija, od kojih 150 njih ima barem 1.000.000 sledbenika. Dr Baret je lično posetio većinu od tih 238 zemalja i teritorija. Ustanovio je da samo unutar hrišćanstva postoji neverovatnih 38.830 denominacija.

Dakle, sa gotovo 50.000 grupa u konkurenciji, 38.830 frakcija hrišćanstva, uz 10.000 drugih svetskih religija – koliko njih zaista veruje da ukoliko ne posmatramo stvari na njihov način, da se možemo oprostiti od života na ovom svetu?

Ipak, svih tih 38.830 verskih sekti ujedinjuje jedno i svaka od njih progovara istinu u nekom obliku, koja se tiče globalnih promena i dolaska boljeg vremena, kompletnog sjedinjenja sa Stvoriteljem, Sopstvom, odnosno izvorom celokupnog bivstva. Iskreno se nadam da će se taj scenario odigrati u ne tako dalekoj „budućnosti“.

(4dportal)

Share this post: