DA LI SU U AMERICI KORIŠĆENI ORGANI USMRĆENE RUSKE DECE

dete zrtva

Deputati Državne Dume – donjeg doma ruskog parlamenta – zatražili su od svoje diplomatije da se utvrdi da li je bilo slučajeva da su organi umrle usvojene ruske dece u SAD korišćeni kao donorski.

Deputat Državne Dume Aleksandar Starovojtov uputio je pismo ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu sa molbom da javnosti saopšti da li su se organi ruske dece umrle pod sumnjivim okolnostima korišćeni kao donorski u Sjedinjenim Državama.

U slučaju da Ministarstvo inostranih poslova RF ne raspolaže takvom informacijom – deputat Starovojtov traži da se to pitanje „razjasni sa Amerikancima“.

Povod za ovakvu inicijativu bila je, nema sumnje, tragična smrt dečaka Maksima Kuzmina koji je – u porodici koja ga je usvojila – bio i premlaćivan i kljukan preparatom za šizofreniju.

Maksim je umro tri dana pre svog trećeg rođendana, a zakoni SAD dozvoljavaju da se organi umrlih, uključujući i dečje, mogu koristiti kao donorski.

Na današnjem plenarnom zasedanju Dume, poslanička grupa LDPR pitala je prvog zamenika predsednika parlamentskog komiteta za pitanja porodice, žena i dece, Olgi Batalinu, da li raspolaže ovim podacima. Njen odgovor je bio – odrečan.

Nakon toga je Starovojtov svoj zahtev prosledio Ministarstvu inostranih poslova Ruske Federacije.

 

Ruski dečak ubijen u američkoj porodici?

Samo dvadeset dana nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 28. decembra 2012. godine potpisao „Zakon Dime Jakovljeva“ – zakon koji je zabranio građanima SAD usvajaju rusku decu – u Sjedinjenim Državama, u državi Teksas, u „hraniteljskoj“ porodici Šato ubijen je trogodišnji ruski dečak Maksim Kuzmin, prenosi portal Russia Today.

Ruski političari i mediji su ljuti zbog smrti usvojenog ruskog trogodišnjaka i ćutanja SAD po tom pitanju. Dečaka je, po svemu sudeći, brutalno pretukla njegova „majka“ usvojilac u Teksasu, koja je mu je, izgleda, davala i psihotropne lekove, prenosi RT.

Maksim Kuzmin usvojen početkom novembra 2012. Nakon samo dva i po meseca pronađen je mrtav 21. januara 2013.

Russia Today ističe da je Rusija je reagovala izuzetno kritički na činjenicu da su SAD čekale skoro mesec dana pre nego što su obavestile ruske vlasti o tome šta se desilo. Čak i tada, o stravičnom zločinu progovorili su organi za sprovođenje zakona iz Teksasa, dok su druge zvanične američke institucije ostale neme na tu temu.

Šta se tačno desilo u porodici Šato u koju su dospela usvojena braća, američki istražni organi tek treba da utvrde.

Policija smatra da je Maksim umro od posledica prebijanja. Fizički ga je maltretirala usvojiteljka Lora Šato. Preliminarni rezultati istrage su pokazali da je dečak pretrpeo višestruke povrede glave, ekstremiteta, abdomena i unutrašnjih organa pre smrti.

Specijalni predstavnik ruskog MIP-a za ljudska prava Konstantin Dolgov izjavio je za RT da su takve rane „mogle biti izazvane samo veoma snažnim udarcima“.

Utvrđeno je i da je ova „majka“ pokušavala da Maksimovo ponašanje kontroliše pomoću psihoaktivnog preparata – risperdal. Inače, ovaj preparat se prepisuje za kratkotrajno lečenje šizofrenije i bipolarnog poremećaja i u SAD je odobren za izdavanje na recept tek nakon navršenih 10 godina starosti.

Američki centri za brigu o deci, takođe, istražuju tvrdnje da dete teško zlostavljano, ali za sada ne mogu ništa da potvrde, izjavio je portparol teksaškog Servisa za zaštitne dece (CPS) Patrik Krimins.

Postoji nekoliko izveštaja o fizičkom zlostavljanju i zanemarivanju dečaka, ali vlasti i dalje čekaju konačne rezultate autopsije i do sada niko nije uhapšen, niti je bilo ko zvanično identifikovan kao osumnjičeni.

Lora Šato se još uvek nalazi na slobodi jer sud ne može da donese odluku o njenom hapšenju pre rezultata obdukcije.

„Istraga obično traje oko 30 dana, ali kada je uključena i služba za sprovođenje zakona, sve može trajati i duže“, izjavio je portparol Krimins.

Maksim je umro pre nego što su lekari, na poziv porodice Šato, stigli na lice mesta, naveo je ruski Dečiji ombudsman Pavel Astakhov, pozivajući se na teksaške vlasti.

Istražni komitet Rusije je pokrenuo istragu o smrti Maksima u domu američke porodice, a istražitelji su izjavili da će se ime Laure Šato naći na listi za nadzor i podnošenje zahteva za njeno hapšenje.

Američki Stejt department je, nakon toga, potvrdio da će pomoći Rusiji u istrazi i tokom koordinacije pregovora sa vlastima države Teksas.

Ruska istraga je, takođe, otkrila da je Maksim, zajedno sa bratom Kirilom, usvojen iz iste hraniteljske kuće kao i Dima Jakovljev, 18-omesečni ruski dečak koji je preminuo nakon što je njegov otac usvojilac, Amerikanac, ostavio zaključanog unutar vozila tokom dužeg vremena na vrelom letnjem dan.

Novi ruski „Dima Jakovljev zakon“, koji zabranjuje dalja američka usvajanja u Rusiji, nazvan je po njemu.

Maksimova smrt dolazi u trenutku pojačanih tenzija na relaciji Rusija – SAD.

Ruski predsednik Odbora za spoljne poslove Dume Aleksej Puškov veruje da je smrt Maksima stavila tačku na raspravu o zabrani usvajanja ruske dece od starne Amerikanaca.

„Smrt još jednog deteta ruskog porekla u SAD konačno stavlja tačku na pitanje usvajanja naše dece u SAD. I ponovo američke vlasti su tihe“, napisao je Puškov na svom Tviter nalogu.

Kad su novinari svih ruskih elektronskih medija došli da izveste o ovom gnusnom zločinu – zatekli su hermetički zatvorena vrata i prozore. Niko nije hteo ni da razgovara sa njima, pišu ruski mediji.

Lokalne ruske vlasti će tražiti starateljstvo nad Maksimovim bratom Kirilom, koji sada je prebačen na staranje kod rođaka usvojitelja, ali još uvek nije jasno šta će se desiti kasnije sa njim.

„Kiril ne može da ostane u SAD-u, jer njihova pravna procedura čini da se on prebacuje sa jednog mesta na drugo, što je dodatna trauma za dete. On nije mačka ili pas. On bi trebalo da se vrati u Pskov region“, rekao je guverner ovog regiona Andrej Turchak.

Mnogi ruski političari su šokirani nehumanošću kakvom je Maksim bio tretiran, prenosi RT. U rusku Državnu Dumu je juče bio pozvan američki ambasador u Moskvi. Od njega su se očekivala samo neka objašnjenja, ali se on nije pojavio.

„Smrt ruskog deteta nije tragedija za američke kongresmene i američke senatore. Verovatno nije nikome u SAD, ali mi, deputati Državne Dume RF, smatramo da ne treba mirno da posmatramo ovo što se dešava. Zato vas pozivam da minutom ćutanja odamo poštu ruskom dečaku Maksimu Kuzminu“, pozvala je deputate prvi zamenik predsednika Komiteta DD RF za pitanja porodice, žena i dece, član Jedinstvene Rusije Olga Batalina.

Duma traži da se u sistem međunarodnog usvajanja ruske dece hitno uvede red i ima nameru da sasluša potpredsednika vlade RF Olgu Golodec, ministra obrazovanja Dmitrija Livanova, ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova, čak i ambasadora SAD u Moskvi Majkla Mekfola.

 

RT,Fakti

Share this post: