DOBRO OTVORITE OČI, LEPTIR IZA VAS NIJE LEPTIR NEGO ROBOT ŠPIJUN

Mislićete da je to leptir na vašem zidu, ali ne, to je izraelska najnovija bespilotna letelica. Njihov najnoviji projekat u obliku leptira, težak je samo 20 grama.

Novi minijaturni nadzorni robot je u stanju da slika u boji, vertikalno uzleće i lebdi, baš kao helikopter.

Izraelska industrija vazduhoplovstva kaže da će biti odlična u kopnenim napadima, kada vojnik može da je izvadi iz džepa i pošalje iza neprijateljske linije.

Insekt-bespilotna letelica ima 0,15 grama u kameri i na memorijskoj kartici. Kada ga stavite na njegov daljinski upravljač, naćićete se u „leptirovom kokpitu“, i virtuelno ćete videti sve što  leptir vidi dok leti.

Leptirova prednost je ta što može da leti u zatvorenom prostoru. Nijedno drugo slično „vozilo“ ne postoji u današnje vreme“, kaže šef mini-robotičkog odeljenja.

Leptir može da snima sve, od železničkih stanica do terminala na aerodromu, kancelarija u zgradama, i čak na ratištima, u šumama, kao u južnom Libanu.

On je praktično bešuman, a pokreće svoja krila 14 puta u sekundi. Izgleda kao ogroman moljac, ali je ipak manji od nekih prirodnih leptira.

Ovo je tzv. biomimikrija, ili dokaz da tehnologija ipak može da imitira prirodu.

Kada je testiran na visini od 50 metara, ptice u jatu su uglavnom zaostajale iza njega.

Izraelskim naučnicima je potrebno još dve godine da bi „polirali“ svog Leptira. Njihovi skorašnji modeli za posmatranje grada  su Duh, koji je težak 4 kg i Komarac koji je težak samo 500grama.

Kako Leptir može da donese pravu tehnološku revoluciju na vojnom polju, ostaje pitanje da li će promeniti građanska prava.

Leptir je takođe namenjen da se koristi i u policijskoj upotrebi, i nema sumnje da će tajne službe biti oduševljenje po ovom pitanju.

izvor: Vestinet.rs

 

Share this post: