DODIK: Jugoslavija je najveća greška Srba, ispali smo glupi, trebalo je da napravimo Veliku Srbiju!

Milorad Dodik RS

Milorad Dodik RS

„U nekim stvarima se od te 1914. nismo se pomerili ni za pedalј. Čini mi se da nam je najveću štetu kao narodu nanelo to što smo velikim saveznicima davali mnogo veći značaj, nego sebi samima“, ocenio je Dodik za beogradski „Informer“.

On je napomenuo da je u Prvom svetskom ratu palo mnogo srpskih žrtava, ali da stranci za to „ne haju previše“.

„Baš njih briga za naše žrtve, oni gledaju isklјučivo svoje interese. Zato mislim da moramo da vodimo više računa u odnosu sa njima, da budemo oprezniji“, rekao je Dodik.

On je istakao da je oduvek oprezan i ne veruje mnogo strancima, već samo svom narodu i to isto preporučio svim srpskim političarima.

Dodik je ocenio da je najveća greška Srba napravlјena kada su vladajuće strukture iz tog vremena (nakon Prvog svetskog rata) prihvatile priču o formiranju Jugoslavije.

„Trebalo je da napravimo Veliku Srbiju, a ne trule kompromise. Naši političari su samo gledali da ugrabe još koju teritoriju i to se pokazalo kao veoma loše.

Mogli smo tada da napravimo Veliku Srbiju, a napravili smo veliku, najveću grešku u istoriji. Ta greška se zove Jugoslavija“, ocenio je Dodik.

On je rekao da je Republika Srpska uvek bila Srbija i da to misli ne metaforično, nego bukvalno.

Dodik je ocenio da je Banjaluka danas više Srbija, nego što će Priština ikada biti deo nekakve Albanije.

„Srbi nisu hteli da idu iz BiH, ali su nas proterali i dali nam Srpsku, s cilјem da tu teritoriju naknadno totalno degradiraju, ali neće im to proći.

Srbi nikada i ni po koju cenu neće dati Srpsku“, poručio je Dodik.

Kometarišući pokušaje da se za izbijanje Prvog svetskog rata optuži Srbija, Dodik je rekao da međunarodni faktori ne uvažavaju mnogo stradanje srpskog naroda u tom ratu, već na sve načine pokušavaju da uruše njegov identitet i pravo na državu.

„To rade preko Kosova, BiH, Hrvatske i Crne Gore…

Svi oni su imali prava da se otcepe od Srbije, ali kada su to hteli Srbi, usledilo im je NATO bombardovanje“, naveo je predsednik Srpske.

(Pressrs.ba)

Share this post: