Dokazani na delu: Najboljih osam antiterorističkih specijalnih jedinica na svetu

Moć

Elitne specijalne jedinice su najbolji deo vojske koji jedna država može da ponudi. Specijalci predstavljaju sam „krem“ bezbednosnih snaga svake zemlje, a ovo su osam najboljih specijalnih jedinica na svetu.

Pakistanske „Crne rode“

Specijalne snage pakistanske vojske poznatije su kao „crne rode“ zbog jedinstvenih šlemova koje nose komandanti. Njihov trening uključuje marš od 50 kilometara, koji se moraju preći za 12 sati, kao i sprint od 8 kilometara, koji pod punom opremom moraju da pređu za neverovatnih 40 minuta.

U oktobru 2009. godine, SSG snage izvele su jednu od najneverovatnijih akcija spasavanja, kada su „protuutnjali“ poslovnom zgradom koju su zaposeli talibani.

Svih 39 talaca je spaseno, a svi otmičari su likvidirani.

Španski specijalci nastali od alpinista

Španski specijalci (Unidad de Operaciones Especiales) već decenijama predstavljaju jedne od najboljih evropskih jedinica.Osnovani kao neka volonterskog vojnog udruženja 1952. godine, i to od članova tadašnjeg kluba alpinista, godinama su izrastali u jednu od najcenjenijih specijalnih snaga na Starom kontinentu.

Da bi postali članovi elitne grupe, kandidati prolaze kroz nekoliko „krugova pakla“. Od deset prijavljenih regruta, odbijeno bude čak 8.

Alfa grupa iz Rusije

Definitivno jedna od najboljih jedinica na svetu.

Ovu antiterorističku grupu osnovao je KGB 1974. godine. Danas služe pod patronatom FSB-a.

Alfa jedinica predstavlja najelitniji deo ruskih specijalnih snaga. Najteži i najriskantniji zadaci, poput opsade i organizovanih terorističkih napada dodeljuju se njima.

Pamti se i dalje njihova munjevita reakcija kojom su neutralisali bombaški napad na ambasadu SAD u Moskvi 1979.

Francuska „grupa senki“

Malo specijalaca na svetu može da „stane na crtu“ francuskoj Žandarmeriji (GIGN). Grupu čini 200 posebno treniranih specijalaca koji su pripremani za najteže i najnepredljivije situacije.

Od 1973. godine, oslobodili su više od 600 talaca u nekoliko desetina kriznih situacija. Po francuskom zakonu, zabranjeno je otkrivati njihova imena i fotografije.

GIGN predstavlja svojevrsnu grupu „senki“, koje se pojave samo kada je potrebno rešiti kriznu situaciju. Jedna od njihovih najblistavijih intervencija bila je 1979. godine kada je zauzeta Velika džamija u Meki. Zbog tadašnje zabrane ulaska u Meku svima koji nisu muslimani, specijalci su se preobratili u islam, ušli u Meku i pomogli saudijskim snagama bezbednosti da oslobode taoce.

Sayeret Matkal – Izrael

Izraelski specijalci imaju malo šire zadatke od svojih kolega sa ove liste. Njihovo primarno zaduženje je špijunaža, odnosno prikupljanje podataka, koje se često obavlja iza neprijateljskih linija, pa tek onda antiterorističke aktivnosti.

Svako ko želi da postane član ove jedinice šalje se u kamp Gibuš, gde prolazi kroz strahovit tempo psihofizičkog treninga, pod konstantnim nadzorom lekara i psihologa. U kamp se ide na ličnu odgovornost, a regruti potpisuju dokument kojim potvrđuju svojevoljno pristupanje programu.

Njihova akcija spašavanja taksiste Elijahua Gurela se i danas prepričava. Nesrećni Izraelac kidnapovan je nakon što je vozio četvoricu Palestinaca u Jerusalim. Pripadnici Matkala su ga pronašli zakopanog u rupi dubokoj 20 metara, u napuštenoj fabrici na obodima Jerusalima.

 Britanski SAS: Ko se usudi, taj i uspe

Moto britanskih specijalnih snaga je „Ko se usudi – taj i uspe“. Njihov doprinos američkoj invaziji na Irak ocenjen je kao „neprocenjiv“.Kada ne pomažu američkim kolegama u njihovim akcijama širom planete, bave se antiterorističkim akcijama na tlu Ujedinjenog kraljevstva.

Britanski specijalci goli u srcu prašume

Specijalne snage britanske mornarice predstavljaju ekvivalent američkim „fokama“. Pripadnici se biraju po veoma strogom kriterijumu. Jedan od kampova nalazi se u prašumamama Belizea.

Kandidati se goli, bez ijednog komada odeće, ostavljaju u srcu prašume na 96 sati. Ko preživi, ide na sledeći nivo. To je psihološko testiranje, gde se pristupa surovim metodama ispitivanja. Ko prođe i to, može da se pohvali da je pripadnik SBS-a.

Poznate američke „foke“

Svakako jedna od „najizvikanijih“ specijalnih jedinica na svetu, i to sa punim pravom.

„Foke“ predstavljaju sam krem američke vojske. Nnjihov trening deluje zastrašujuće: 42 skleka, 50 čučnjeva i 2 pretrčana kilometra. Sve to za 11 minuta.

Ovo je standardni test fizičke spreme koji svaki kandidat mora da prođe pre nego što se uopšte i počne sa njegovim testiranjem, kojim se utvrđuje da li je „pogodan materijal“.

(Blic)

Share this post: