DOLAZI APOKALIPSA: URUŠAVANJEM MAGNETNOG POLJA ZEMLJE, NESTAĆE MILIONI LJUDI

Ukoliko se uruši magnetno polje Zemlje, bićemo izloženi solarnim vetrovima, koji su u stanju da probuše rupe u našem ozonskom omotaču. Posledice bi bile katastrofalne po čovečanstvo – došlo bi do radikalne promene klime, pada električne mreže i znatno povećane stope pojave raka.

Magnetno polje oko Zemlje drastično je oslabilo u poslednjih 200 godina, a u narednom periodu moglo bi da se uruši, što će izazvati pravi haos na našoj planeti: klima će se drastično promeniti, nastaće nove ozonske rupe, radijacija će dovesti do prave epidemije raznih bolesti, a električna mreža širom sveta će prestati da radi, tvrde danski naučnici.

Duboko unutar Zemlje nalazi se tečno jezgro s neverovatno visokom temperaturom, koje stvara magnetno polje zahvaljujući kojem smo bezbedni od razarajućih solarnih vetrova. Reč je o zaštitnom omotaču, koji se prostire hiljadama kilometara u svemir, a njegova magnetna svojstva utiču na gotovo sve aspekte života, počev od globalne komunikacije do migracija životinja.

Ali magnetosfera, izuzetno bitna za život na našoj planeti, oslabila je 15 odsto u poslednjih dvesta godina. Naučnici upozoravaju da je to siguran znak da se sprema promena magnetnih polova Zemlje.

Magnetno polje naše planete nalazi se u stalnom stanju napona, ali snaga napona se uvek menja i trenutno pokazuje znake znatnog slabljenja. Zamena polova je proces kojim se intenzitet magnetosfere obnavlja. Tada obično magnetni severni pol zamenjuje mesto s južnim.

[adsenseyu4]

Stručnjaci, iako ne mogu sa sigurnošću da kažu kada će tačno to desiti, veruju da je već trebalo da dođe do zamene polova. Ukoliko se promena dogodi, bićemo izloženi solarnim vetrovima, koji su u stanju da probuše rupe u našem ozonskom omotaču.

Posledice bi bile katastrofalne po čovečanstvo – došlo bi do radikalne promene klime, pada električne mreže i znatno povećane stope pojave raka.
Ričard Holm, profesor ekoloških nauka na Univerzitetu u Liverpulu, upozorava da je situacija veoma ozbiljna.

– Zamislite da vam na nekoliko meseci nestane napajanje električnom energijom, a malo toga danas ne radi na struju – kaže dr Holm.
On dodaje da već postoje dokazi da je okretanje polova počelo, a kao primer navodi povećanu snagu anomalije u južnom Atlantiku, kao i u polju iznad Brazila, koje već predstavljaju problem.

– Ovo nije neka luda teorija o nečemu što bi moglo da se desi, već nešto što se upravo dešava. Još moramo da istražimo sve efekte ovakvog udara i pokušamo da smislimo zaštitu – tvrdi profesor Džim Vajld sa Univerziteta Lankaster.

zemlja-magnetno-poljeZemlja i zaštitno magnetno polje

Istraživanja pokazuju da bi došlo do drastične promene klimatskih uslova na planeti. Pojedini naučnici čak tvrde da je globalno zagrevanje posledica slabljenja magnetosfere pre nego emisije ugljen-dioksida.

Takođe, zbog veće izloženosti kosmičkoj radijaciji, broj žrtava raka najverovatnije bi se udvostručio. Pretpostavlja se da bi, u slučaju zamene polova, stotine hiljada, a možda i milion ljudi godišnje umiralo od posledica radijacije.

Svemirske agencije i istraživački centri pokušavaju da saznaju više o promenama u Zemljinoj magnetosferi. U novembru prošle godine Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je tri identična satelita. Kružeći oko naše planete u jedinstvenoj konfiguraciji, tri satelita šalju podatke britanskom Geološkom centru. Cilj takozvane misije SWARM jeste da sateliti precizno izmere snagu i smer Zemljinog magnetnog polja.

(Kurir)

[adsenseyu1]

Share this post: