DROGA „KAT“ KAO SINONIM KULTURE

Dok se Jemen bori kako da se ponovo izdigne u takozvanom ratu protiv terorizma, mora da se suoči sa brojnim poteškoćama. Najistaknutija među njima je rasprostanjenost droge KAT, čija potrošnja ima iznenađujuće opšte ekonomske, ekološke i političke posledice.

Jemen je zemlja sa jedinstvenim pejzažom koja se može pohvaliti sa umerenom klimom, plodnim dolinama, visokim planinama i kulturi koja je unikatna. Nakon što je otkrivena od strane Rimljana, dobila je ime „Blagoslovena Arabija“.

Tokom proteklih dve hiljade godina, međutim, Jemen je razvio negativnu reputaciju među strancima. Danas, Zapadnjaci idendifikuju Jemen sa neuspelim bombardovanjem na Božić u 2009.godini, umesto da prepoznaju  jedinstvenu kulturu i pejzaž.

Jemenska Vlada se suočava sa siromašnom ekonomijom, opadanjem proizvodnje nafte,  inače je zemlja sa najvišom stopom rasta stanovništva i borbom sa islamskim ekstremizmom.

A onda je tu jedan od najvećih problema u zemlji, droga zvana KAT. U decenijama otkako je Jemen proglasio nezavisnost, zemlja je uvidela dramatičan porast u konzumiranju ove supstance.

Supstanca koja je takođe poznata kao „Catha edulis“ na latinskom, je žbun ili grm i izaziva osećaj euforije kada se njegovi listovi žvaću. Toliko je rasprostranjena u ovoj zemlji da je postala sinonim jemenske kulture.

Konzumiranje KAT-a u Jemenu postavlja određene paralele sa konzumiranjem kokaina u Južnoj Americi. Tada je bila široko kritikovana od strane stranih Vlada i nevladinih organizacija zbog svojih negativnih uticaja na društvo. U Jemenu se sada isto dešava jer postoji potencijal da KAT postane popularan u Evropi i Severnoj Americi.

Bez obzira na nečije stavove oko konzumiranja KAT-a, jasno je da postoje ogoromni troškovi za lonzumiranje ove droge.

U istraživanju koje je sprovela Svetska Banka utvrđeno je da trošak indvidualca za kupovinu KAT-a iznosi 10% njegovog ličnog dohotka. Supstanca se ne konzumira u svim segmentima društva.  Kao što i sami pretpostavljate, koristi se u slojevima društva koji su najsiromašniji.

Pored finansijskih troškova, izveštaj Svetske banke je konstatovao da je običaj ili praksa konzumiranja KAT-a u popodnevnim satima, i to inhibira razvoj produktivne radne snage u Jemenu. 25% radnog vremena Jemenci upotrebljavaju ili troše na žvakanje KAT-a.

Iako Jemenci trenutno plaćaju ekonomsku cenu za konzumiranje KAT-a, ekološka kriza može biti trajno zaveštanje. Jemen pati od nedostatka obnovljenih resursa vode. Ako Jemen uspe da raspodeli izvore vode po glavi stanovnika to bi dovelo do toga da svaki građanin ima pravo da potroši 220 kubnih metara vode godišnje. To je tužno kada se uporedi sa prosečnom potrošnjom na Bliskom Istoku i širom sveta (oko 1.250 i 7.500 kubnih metara godišnje).

Jemenska zaljubljenost u KAT takođe igra važnu ulogu u potrošnji vode, jer je proizvodnja povećana zbog rastuće potražnje za supstancom, tako da samim tim voda postaje sve ređa. Procenjuje se da zemljište koje se koristi za proizvodnju KAT-a je uvećano 13 puta u poslednje tri decenije.

Danas se koristi trećina ukupnih podzemnih voda za gajenje KAT-a. Ne samo da se pljačkaju buduće generacije Jemena, već se neki od efekata vide već danas. Nivo podzemnih voda je pao na nekim mestima između dva i šest metara.

Stručnjaci su utvrdili da će Sana biti prva od svetskih prestonica koja će iscrpeti resurse vode, verovatno pred kraj decenije. Kao što se može očekivati KAT je glavni uzrok ovog nedostatka. U ranim 1990-tim je procenjeno da voda koja se koristi za proizvodnju KAT-a je dvostruko veća od vode koja se korisiti za ishranu.

Drugi delovi Jemena, sem Sane pate od još težih nestašica vode. U jednom broju sela je došlo do nasilja zbog oskudice vode.  Sukob koji je izbio još 1999.godine je doveo do 60 povređenih i 6 mrtvih stanovnika Jemena. Jasno je da postoji potreba da se rešavaju osnovni problemi, ali, nažalost, ne postoji jednostavan način da se Jemenci „skinu“ sa KAT-a.

Sa 73% populacije koja živi u ruralnim delovima zemlje nije čudo da je poljoprivreda obeležje zemlje. Za Jemenca poljoprivrednika KAT je primarni usev.

Zemlja koja se takmiči sa Sudanom oko „hvalisanja“ ko je najsiromašnija zemlja u regionu, sada kada je KAT postao važan izvor transfera bogastva, mogu prestati sa prepucavanjem. Pored toga, jedan od sedam Jemenaca su direktno zaposleni u proizvodnji i distribuciji droge. Imajući u vidu značaj KAT-a za privredu, svaki pokušaj da se ograniči njegovo korišćenje bi trebalo da obezbedi alternativni izvor prihoda.

Ovaj zadatak se pokazao kao nemoguć za jemensku Vladu i nevladine organizacije. Usevi koji su predloženi za zamenu KAT-a ili su zahtevali dodatnu vodu ili više radne snage. Nedavna studija je to i dokazala, iznoseći podatke da je KAT deset do dvadeset puta profitabilniji od konkurentnih biljaka.

Jemenska zavisnost od KAT-a je stvorila složeno pitanje kod njihovih političara. U isto vreme, ekološke implikacije ukazuju da oni ne mogu da priušte da se menjaju.

Samo vreme će pokazati kako će se ovaj problem završiti. Nažalost, vreme, kao i voda u Jemenu, nema dovoljno resursa.

izvor: Vestinet.rs

 

Share this post: