ĐULIJETO KJEZA: Svet je pred finalnom bitkom, ako je izgubimo – mi smo mrtvi!

rusofobija-knjiga

Sinoć je u Narodnoj biblioteci u Beogradu predstavlјeno srpsko izdanje knjige „Rusofobija”, poznatog italijanskog novinara i publiciste Đulijeta Kjeze koji se bavio i politikom jer je bio i uticajni član Komunističke partije svoje zemlјe i poslanik u Evropskom parlamentu.

O „Rusofobiji” govorili dr Dušan Proroković, bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić, direktor Instituta za evropske studije dr Miša Đurković i sam Kjeza.

Fakti prenose neke najvažnije ocene i razmišlјanja Đulijeta Kjeze:

– Pišući ovu knjigu, govorio sam i o srpskim problemima. Nije slučajno što je ovde dobro shvaćeno ono što sam hteo da kažem. Ovo je sada finalna bitka, ako je izgubimo mi smo mrtvi, u svakom pogledu, pa i fizičkom.

Zapad je na umoru, ali zbog toga što je on generalno glup, nije u stanju da to shvati. Zapad priprema finalni rat i ako mi to ne shvatimo, gotovi smo. Nisam katastrofičar, već realista.

U nastavku je upozorio: „Američki neokonzervativci objavili su još 1998. da će 21. vek biti „američki vek”, ali je to nemoguće ostvariti bez rata. Tada su predvideli da će 2017. biti godina njihovog sukoba sa Kinom.

Rusija je prva koja im se suprotstavila. Kina će biti druga i njoj za to nedostaje samo nuklearna trijada. Ali, Kina je već sada finansijski jača od SAD. A trijadu ima Rusija.”

Rusko suočavanje amerikanizovanim Zapadom i odmeravanje snaga sa njim, Kjeza vidi ovako:

– Finalna ofanziva Zapada na Rusiju započela je 2014. godine. Najveći problem je u tome što većina zapadnog javnog mnjenja i ne zna šta se događa. Na Zapadu je stvoren je ogroman sistem manipulacije, kakav nije viđen u modernoj istoriji i zato se današnje stanje ne može razumeti ako razmišlјamo u kategorijama 20. veka.

Zapad ubeđuje stotine miliona lјudi da je rat protiv neprijatelјa neizbežan.

Nalazimo se na ulasku u autoritarnu fazu jednosmernog zapadnog mišlјenja i mi nemamo dovolјno instrumenata da se od toga odbranimo. Izvršili su promene u glavama naše dece! Sve što je istinito postaje lažno, a sve lažno – istinito!

Ovome je pridodao: „Milioni lјudi na Zapadu veruju da je Rusija napala Gruziju i Ukrajinu, iako svi objektivni podaci ukazuju na suprotno. I sami novinari se danas uglavnom informišu preko CNN i drugih zapadnih medija.”

Kjeza je dodatno osvetlio i stanje na Zapadu:

– S obzirom na to da više nema ekonomskog rasta, životni standard na Zapadu je počeo da opada. Katastrofa se može izbeći samo ako Zapad odustane od pokušaja dominacije nad svetom, ali oni za sada ne pokazuju da to žele.

Zato je sada najvažniji faktor vreme – da se izbegne katastrofa u najbolјem slučaju imamo 30 godina. Ali, naglašavam, to je u najbolјem slučaju, jer ja mislim da se nalazimo na dlaku od sukoba. Već su stvorena tri fronta, odnosno tačke sukoba i napetosti: ukrajinski, baltički i sirijski.

Vidi li Đulijeto Kjeza šansu u novoizabranom predsedniku Sjedinjenih Država Donaldu Trampu?

– Tramp je predstavnik nove američke strategije, njegovi najbliži saradnici su neokonzervativci.

On je izjavio da želi da izvuče SAD iz sukoba sa Rusijom i ja mislim – istakao je Kjeza – da će on to želeti da uradi.

SAD će želeti da kod Rusije probude osećanje mogućnosti za dogovor, a zbog toga će opasnost od rata protiv Rusije biti smanjena. Ipak, ne verujem da će se u Americi smanjiti rusofobija sa dolaskom Trampa. I uopšte nisam siguran da će Trampova Amerika biti bolјa od one koju sada poznajemo.”

Autor „Rusofobije” se – nimalo slučajno – još jednom vratio ratnoj opasnosti:

– Ne verujem da smo izašli izvan ratne opasnosti, ali se za Evropu sada otvara mogućnost da razmisli o novim strategijama. Predstojeći događaji biće pre svega određeni brzinom ekonomskog kolapsa Zapada i unutrašnjim teškoćama same Amerike.

Zato će Tramp biti priklјešten između unutrašnjih problema SAD i krize svetskog finansijskog kapitalizma.

Naravno, Kjeza je govorio i o položaju Srbije, rekavši i ovo:

– Srbiju vuku za kosu u EU i NATO i predlažu vam da uđete u peć u kojoj ćemo svi goreti. Ali ja procenjujem da će gospođa Le Pen pobediti na izborima sledeće godine i da će posle toga Francuska izaći iz NATO.

Posebno je naglasio: „Srbija treba da pregovara sa Evropom, ali da je uvek pita – šta je to u šta vi želite da nas uvučete. Evropski narodi treba na referendumima da odluče da li žele da uđu, odnosno da ostanu u EU.

Sada je u Evropi na delu velika politička revolucija. Pojavlјuju se na sceni nove partije sa novim političkim programima. ja nisam protiv Evrope (EU), ali ona mora da bude drugačija.”

(Agencije)

Share this post: