„Ekonomski Titanik“ tone: Svetska kriza, Americi se vratila kao bumerang

berza njujork

Prošla nedelja je za američke akcije bila najgora u poslednje četiri godine, piše u svojoj analizi Biznis insajder.

Iako se američko tržište uspešno opiralo grčkoj dužničkoj krizi, čini se da ga je teško pogodila prošlonedeljna neočekivana devalvacija kineske nacionalne valute. No, ništa situacija ništa drugačija nije bila ni na velikim evropskim i azijskim tržištima koja su sva redom svoja poslovanja završavala u minusu

O ozbiljnosti situacije dovoljno govore podaci da je, na primer, berzanski indeks Dow, koji je juče pao za 500 poena, nije od novembra 2008. padao za više od 300. S&P 500 pao je za 5% premda od maja 2012. nije padao ispod 4 %, a više od 100 poena u pet dana nije gubio već duže od sedam godina.

Vix, kategorija poznata i kao berzanski indeks straha, skočio je juče za 25 odsto i tako zabeležio svoj najveći skok ikada.

Problematičan prestanak rasta kineske ekonomije

Velik uticaj na stabilnost globalne ekonomije ima, naravno, razvoj kineskog tržišta, drugog najvećeg privrede na svetu.

Osim što je Kina prošle nedelje devalvirala juan, njene vlasti ove nedelje su obznanile da manufakturna prozvodnja dostigla svoj minimum što je trenutno uticalo na azijsko berzansko stanje.

Glavni indeks šangajske berze pao je za 4,3% . Hong Kong je, doduše, pao samo za 1.5%, ali samo zato što su mešetari Hang Seng prošle nedelje odlučili da investiraju ovogodišnju celokupnu zaradu. Japanski Nikkei 225 nedelju je zatvorio sa Monus od 3%.

Loše se poslovalo i na evropskim berzama. Londonska, frankfurtska, pariska i milanska berza takođe su zabeležile padove od 3%, uprkos tome što je istraživanje pokazalo (minimalni) rast evrozone. No, isto je istraživanje ukazalo i na alarmantnu stagnaciju francuske privrede, druge najveće evropske ekonomije.

Rekordni pad cene nafte

nafta naftovod03

Cena nafte prošle nedelje je nakratko pala ispod psihološke granice od 40 dolara po barelu. Treba na umu zadržati činjenicu da je to 25% manja cena od one koju je barem imao još početkom ove godine.

Stručnjaci se slažu da bi takav pad cene nafte, odnosno pad potražnje za naftom i sličnim sirovinama mogao biti indikator da prestanak globalnog ekonomskog rasta. Dobra strana ovog pada je da će cene računa za krajnje potrošače možda biti niže, ali to ujedno znači i da će velike naftne kompanije (koje su dosad bile najveći investitori) biti u minusu, što bi n akraju moglo generisati samo dodatne gubitke na tržištu deonicama .

(Telegram/B92)

Share this post: