Evropski muslimani napuštaju islam

Eid al-Adha celebrated in Moscow

Sve veći broj evropskih muslimana napušta islam i prelazi u hrišćanstvo ili postaju agnostici, iako je to tabu tema u njihovoj bivšoj verskoj zajednici, navodi portal „EU njuz“.

Francuz Said Uidžibu, koji se odrekao islama i prešao u evanđelske protestante, kaže da je vreme da i ostali bivši muslimani izađu u javnost i to saopšte. Kako kaže, ostali muslimani „tolerišu“ to što je on učinio, ali je priznao da je njegova odluka izazvala i određenu dozu negodovanja.

Said upozorava i na „dvostruki jezik“ koji prema nekadašnjim muslimanima koriste određeni ogranci islama u Francuskoj, bliski „Muslimanskom bratstvu“ i „salafistima“.

„Odricanje vere je tabu tema u mislimanskoj kulturi i, ukoliko u Kuranu nema predviđene kazne, proročka tradicija poziva na ubijanje otpadnika“, ističe Raduan Atija, nekadašnji imam, koji je školu završio u Saudijskoj Arabiji, a sada je stručnjak za islam na Univerzitetu u Liježu.

Veliki broj evropskh muslimana koji napušta islam okreće se evangelizmu, čiji propovednici pokušavaju da prošire svoj uticaj na radnička i imigrantska naselja u kojima većinu čine muslimani. Atija ističe da je uzrok napuštanja islama sve veći islamski radikalizam i svetski džihadizam.

Inženjer iz Belgije, koji nije želeo da bude imenovan, napustio je islam jer nije saglasan sa „potpunom kontrolom“ te vere nad životom ljudi. „Dosta mi je sveprisutnosti fundamentalista i ‘licemerstva islama’“, kategoričan je inžinjer. On se pridružio grupi koja se bori protiv muslimanske „indoktrinacije“.

Slične organizacije godinama postoje u Britaniji i Nemačkoj i uglavnom su sastavljene od Iranaca u egzilu. „Centralni savet nekadašnjih muslimana“ u septembru je u Nemačkoj pozvao na proteste protiv nekolicine salafista koji su sebe proglasili „šerijatskom policijom“ u gradu Vupertalu.

Prema pojedinim procenama, u Londonu, gde živi oko 600.000 muslimana, desetak hiljda njih su agnostici.

(Srna)

Share this post: