FINANSIJSKI HOLOKAUST – JEDINO REŠENJE ZA GRČKU JE REVOLUCIJA ILI DRŽAVNI UDAR

U gostovanju uživo na TV stanici RT, poznati finansijski analitičar Max Keiser prokomentarisao je aktuelno stanje u Grčkoj.

U svom komentaru opisao je trenutnu situaciju u Grčkoj kao bezizlaznu – jedino rešenje vidi u revoluciji ili nekoj vrsti državnog udara.

Keiser u razgovoru takođe objašnjava svoje viđenje kako je uopšte došlo do toga da se Grčka danas nalazi u tako teškoj finansijskoj poziciji.

Max Keiser jedan je od najuticajnijih finansijskih analitičara današnjice. Trenutno vodi emisiju „The Keiser Report“ koja se emituje svakog drugog dana na TV mreži RT.

Između ostalog radio je emisije za BBC, Al-Jazeeru, Press TV. Takođe piše redovnu kolumnu za Huffington Post.

Od početka finansijske krize njegov uticaj stalno raste. Upozorava kako kriza izuzetno pogoduje bogatima koji se u ovim okolnostima, zbog potpunog nedostatka regulativa i zakona, još više bogate.

Sledi slobodni transkript njegovog današnjeg gostovanja u vestima RT-a s ubačenim sekcijama koje pojašnjavaju neke od spomenutih termina.

 

Transkript: Max Keiser o grčkoj krizi

 

RT: Grčka je još jednom na rubu. Narod ispoljava svoj bes zbog novih rezova na kojima insistira EU. Javni transport i druge službe su paralizovane zbog dvodnevnog sindikalnog štrajka.

Demonstranti u Atini se sukobljavaju s policijom, neki bacaju kamenje i molotovljeve koktele.

Vlada i opozicija su pristali na zahteve međunarodnih kreditora, ali kreditori sada traže „potvrdu“ tih programa pre nego što se Grčkoj izda finansijski paket od 130 milijardi evra.

Parlament bi trebao usvojiti mere ove nedelje, ali neke manje stranke u koaliciji najavljuju kako neće podržati ovaj plan.

Sada u emisiji pozdravljamo Maxa Keisera, finansijskog analitičara i voditelja poznate emisije „The Keiser Report“.

Max, reci nam – šta će se dogoditi ako se pojedine stranke u grčkom parlamentu ne slože s ovim planom i Grčka ostane bez finansijskog paketa?

MK: Kao prvo, imajte na umu kako je ceo projekat Evropske Unije pokrenula Nemačka s ciljem da na „zadnja vrata“ ostvari ponovno ujedinjenje Istočne i Zapadne Nemačke.
Sada, kada je Nemačka ujedinjena, kreće se Evropom i pljačka tuđu imovinu od država kao što je naprimer Grčka.
Grci su novi Židovi – ako hoćete, a ovo je „finansijski holokaust“ koji sprovodi Nemačka.

RT: Kažete „finansijski holokaust“ koji sprovodi Nemačka… dobro. Nekima se čini kako Nemačka, Evropska Komisija, MMF, Evropska centralna banka, evrokrati u Briselu – kako svi oni zapravo forsiraju kredite s visokim kamatama drugim članicama Evropske Unije i zatim im samo „stežu omču oko vrata“. Da li je ovo zapravo deo one stare priče kako bogati postaju još bogatijima? 

MK: Oni forsiraju „toksične dugove“* već 10 godina, tj. od same implementacije evro valute. Upravo zbog tog razloga, kako je sada već potvrđeno, Goldman Sachs na Wall Street-u prikazivao je lažne podatke o grčkoj ekonomiji, samo zato da bi se Grčka mogla uključiti u evrozonu.

* toksični dugovi – zaduženje koje ima manju mogućnost da će biti isplaćeno natrag kreditoru uz kamate. „toksična“ („otrovna“) može takođe biti i imovina, „toksična“ imovina je svaka ona imovina za koju više ne postoji funkcionalno tržište.
Termin se obično upotrebljava za finansijsku imovinu. Banke i kreditori ne žele prodavati „toksičnu finansijsku imovinu“ jer bi to za njih bio gubitak, no – kako sugeriše gost emisije, Max Keiser, snažnije države imaju tendenciju upravo tu „toksičnu finansijsku imovinu“ prebacivati na druge države u obliku kredita, što za njih ima dvostruki pozitivan učinak: rešavaju se „toksične“ imovine i dobijaju nove dužnike.

MK: Ovo su sve unapred već isplanirali, jer Nemačka je jako dobro znala da će se jednog dana sve raspasti, a oni (Nemačka) biće tu da pokupe komadiće.
Nemačka će „finansijski“ napasti Grčku, Portugal, Španiju – ovo je „Četvrti Rajh“, sve se ovo već jako dugo kuvalo. Upozoravam na taj problem u svojoj emisiji već dugo vremena. 
Nemačka sada u rukama ima sve karte i igra „briljantno“.

RT: Max, odobrivši mere štednje juče, Grčka je pristala na smanjenje plata, penzija, podeliće otkaze za 15,000 radnika. Max, kako Grčka uopšte može povećati svoj ekonomski rast uz sve ove rezove? Stvari jednostavno nemaju smisla.

MK: Nema nikakve mogućnosti da Grčka može ekonomski „izrasti“ iz ove situacije u kojoj se sada nalazi. Oni su na putu prema „konačnom rešenju“, a MMF će biti vlasnik željezničkih pruga i vagona kojima će Grke odvoziti na „konačno rešenje“.
To se pokušava napraviti grčkom narodu. 

RT: Postoje neki navodi koji kazuju kako bi privatni kreditori mogli pristati na smanjenje potraživanja čak i do 70%. 
Čak i ako pristanu na ovako nešto, na ovu „gorku pilulu“, jasno je kako nijedan kreditor nakon toga više neće hteti posuđivati novac Grčkoj – znajući da ih čekaju veliki gubici u tom slučaju – zar to ne znači da je Grčka, na neki način, već bankrotirala?

MK: Kreditori koji će nominalno pristati na „gubitke“.. kao prvo sav njihov novac već je osiguran u tzv. „Credit Default Swap“* tržištima.

* Credit Default Swap („zamena potraživanja u slučaju bankrota“) – ekonomski termin za posebnu vrstu ugovora u kom je kreditor već unapred osiguran od potencijalnog bankrota njegovog dužnika (bilo kompanije, države ili sl.) putem treće strane (koja je pristala „pokrivati“ nastalu štetu, ako dođe do bankrota).
U kontekstu koji spominje Max Keiser, zbog takvih specifičnih ugovora – veliki kreditori (Nemačka, MMF i sl.) ne mogu izgubiti, čak ni ako Grčka proglasi bankrot – jer sav novac koji Grčka duguje već je osiguran putem posebnih „trećih strana“ (većinom su to razne banke širom sveta) koje sudeluju u ovoj kompleksnoj transakciji.
Opširnije „Credit Default Swap“ sistemu:http://en.wikipedia.org/wiki/Credit_default_swap
http://www.investopedia.com/terms/c/creditdefaultswap.asp

MK: Oni će od posuđivanja novca Grčkoj zaraditi bez obzira šta se dogodilo, oni uopšte ne preuzimaju rizik.
Zato Grčka i jeste u ovako dubokim problemima – sav taj „toksični“ dug, čije je potraživanje raspoređeno po bankama širom sveta (op.a. vidi gore opisan „Credit Default Swap“ proces), u Nemačkoj, Britaniji, SAD-a… celokupni iznos mora vraćati Grčka – tj. grčki narod mora vraćati sav taj „toksični“ dug.
Taj „toksični“ dug uopšte nije nastao u Grčkoj, nego u drugim državama (op.a. vidi gornji opis „toksični dug“) koje su iskoristile Grčku kao „smetilište“ za odlaganje „toksičnih“ dugova.

Sada žele da Grci plate, s kamatama, te dugove koje su im prebacili – naravno, grčki narod jednostavno ne može isplatiti te dugove i zato ćemo biti svedoci „finansijskog holokausta“.

RT: Max, Grčki političari nastoje zadovoljiti sve EU zahteve, ali sada i kada jesu – kreditori samo žele još. Misliš li da će ubuduće dolaziti s još novih zahteva?

 

MK: I ovu i prošlu grčku vladu su postavili bankari. Vladu koja je „trenirana“ u Chicagu (SAD), na istom mestu gde se „trenirala“ i Christine Legarde (op.a. šefica MMF-a).
Grci nisu imali reprezentativnu vladu već dugo vremena.
Moraju se ugledati na neke elemente Arapskog Proleća – moraju pokrenuti revoluciju, moraju zameniti ovu Vladu, moraju postati samodovoljni i ponovo vratiti državnu nezavisnost na način da izvedu neku vrstu državnog udara.
 

 

RT: Max, još samo jedno pitanje za kraj – uokolo se pojavljuju brojne teorije zavere, kako evrokrati u Briselu uspevaju forsirati ovakve kredite? Neki ljudi već spominju porodicu Rothschild i neke druge „proizvođače novca“, ima li ikakve, bar malo, istine u svim tim teorijama zavere?

MK: Ne radi se ovde o „teorijama zavere“, već o potpunom nedostatku vladavine prava i zakona. 
Videli smo takav slučaj u SAD-u: MF Global, Goldman Sachs, Jon Corzine, Jamie Dimon – krali su novac od svojih mušterija, milijarde dolara su nestale. Niko to niti ne istražuje! Nema više nikakvih zakona i vladavine prava kada je reč o bankarstvu, toga više nema. 
Ovo je „otvorena sezona“, ovo je sezona čiste pljačke.
Nemačka to zna i jako joj se sviđa to – uzeće svu (vrednu) imovinu Grčkoj, Portugalu, Španiji – ovo je „Nemačka 4.0“ (op.a. referenca na „Četvrti Rajh“), naviknute se na to.

RT: Max Keiser, voditelj emisije „Keiser Report“, uživo na RT-u, hvala vam na gostovanju.

 

 

RT,Advance

Share this post: