FOSFORNA KISELINA U GAZIRANIM PIĆIMA RASTVARA ZUBE!

Fosforna kiselina može se naći u svim gaziranim sokovima a naročito u proizvodima poznatih brendova kao što su Coca-Cola i Pepsi.

Uticaj fosforne kiseline

Uticaj fosforne kiseline

Istraživanja koja su vršena kod životinja i ljudi, pokazala su koliko lako ova kiselina uništava zube, prosto jede zubnu gleđ.

Što se tiče jačine negativnog uticaja na zube i njihovog oštećenja, fosforna kiselina u sokovima ima isti efekat kao uticaj, između ostalih, metamfetamina ili neke druge ilegalne droge, na zube dugogodišnjih korisnika opijata.

Prema ovim istraživanjima koja su vršena 2012. godine, skoro polovina Amerikanaca u SAD-u piju svakodnevno Coca-Colu ili Pepsi, kupajući svoje zube fosfornom kiselinom.

Uticaj fosforne kiseline

Ova istraživanja, laboratorijski i forenzički dokazi o štetnom uticaju ove kiseline koja se nalazi u gaziranim pićima, uvek će biti žestoko napadani od strane kompanija za proizvodnju tih pića i njihovih lobista, koja inače imaju dugu istoriju poricanja, izvrtanja činjenica i obmana ljudi, kako bi se njihovi produkti i dalje neometano prodavali, ne mareći za dobrobit i zdravlje svojih korisnika.

Gazirani sokovi takođe, utiču i na gojaznost. Dokazano je da se konzumiranjem tri decilitra gaziranog soka dnevno, telesna težina povećava za čitav kilogram, tako da oni utiču i na razvoj dijabetesa.

Oni smanjuju sposobnost organizma da metaboliše šećer što vodi i visokom krvnom pritisku, povećanom nivou šećera i triglicerida u krvi.

Limenka

Dugogodišnje uzimanje ovakvih sokova može da dovede čak i do ciroze jetre, a na meti štetnog uticaja su i bubrezi, jer fosforna kiselina iz gaziranih sokova menja sastav urina i dovodi do stvaranja bubrežnog kamenca.

Takođe, stvaraju gorušicu i nadutost želuca, a veštački zaslađivači poput aspartama, acesulfama K i sukraloze su veoma otrovni.

(Vestinet.rs)

Share this post: