FRANCUSKE MANJINE TUŽILE DRŽAVU ZA RASIZAM I ZLOSTAVLJANJE

 

Vestinet:

Advokat grupe koja je tužila državu kaže da su manjine na meti policijskih provera identiteta koje su često ponižavajuće, uključuju uvrede pa čak i pretnje, zbog načina kako se ponašaju ili izgledaju.

Advokati tužitelja kažu da je ovo prva akcija u Francuskoj za borbu protiv zlostavljanja provere identiteta. Sve je dokumentovano u nekoliko studija.

Advokati priznaju da će na sudu biti teško dokazati tvrdnje jer ne postoje pisani dokazi za rasno profilisanje, čak i da se to uopšte dogodilo.

Cilj akcije je da se uspostave smernice za buduće ponašanje.

Ljudi koji su pokrenuli akciju nemaju policijski dosije, ali su bili izloženi policijskim proverama identiteta, pretrage po telu, uvredama, ponižavanjima, jer su policijskim patrolama bili sumnjivi zbog boje kože ili porekla.

Pravni zastupnici iznose podatke da su prilikom provere identiteta, na pitanje „zašto“,  policajci odgovarali sa „umukni“. U Palati pravde, oni su novinarima naglasili da to nije zakon već diskriminatorska praksa koja mora da se završi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije moglo adekvatno da odgovori na ova pitanja i žalbe.

Jedan od oštećenih, 32-godišnji crnac, koji se identifikovao samo po imenu, rekao je da su ga policijaci odmah odvojili od brata i sestre čim je izašao iz kuće.

„Postavili su me uza zid, pretili pištoljem ispred lica i vređali verbalno“

Pravna akcija je podržana od „Saveza francuskih pravnika“ i nekoliko antirasnih organizacija.

Naučne studije sprovedene u Parizu, pokazale su da crnci imaju šest puta veću šansu od belaca, da budu proveravani i tom prilikom ponižavani, dok građani arapskog porekla imaju osam puta veću šansu.

„Human rights watch“ je takođe u januaru konstatovao da su u Francuskoj, muškarci koji nisu belačkog porekla izloženi poniženju i maltretiranju.

 

Taj izveštaj je zasnovan na desetinama slučajeva u Parizu, Lionu i Lilu.

Zakonski okvir je preširok i dozvoljava manipulacije prilikom provere, jer ne postoji zapis o proveri.

Pravni zastupnici grupe koja je tužila državu Francusku, naglašavaju da osnov za proveru identiteta treba da bude sumnjivo ponašanje a ne boja kože, što se inače u Francuskoj ne poštuje.

Aksiom, inače muzičar, kaže da je tokom svog života bio više od sto puta kontrolisan od strane policije, naročito u mladosti, iako nema dosije. „Mi ne možemo dokazati da smo toliko puta bili pod kontrolom. Takve kontrole su česte u imigrantskim i radničkim naseljima“

Vestinet

 

 

Share this post: