GENETSKE MANIPULACIJE NA EMBRIONIMA! Britanski istraživači najavili: Uskoro deca s genima troje roditelja!

istrazivanje nauka rak medicina korporacije doktor hemija

Jedno od najkontroverznijih medicinskih istraživanja današnjice je razvoj metode kojom bi se pomoću in-vitro oplodnje u embrion ubacili određeni geni treće osobe.

Nakon više godina rada u teškim uslovima usled zakonskih restrikcija i negativnog pritiska koji je dolazio od dela javnosti i medija, naučnici Univerziteta u Newcastleu, uspešno su testirali svoju metodu zamene mitohondrija (MRT) na zdravim ljudskim embrijonima donora.

Ukoliko bi se ovaj tretman pokazao dovoljno sigurnim, testovi na ljudima bi mogli započeti kroz jednu do dve godine.

MRT se koristi za uklanjanje defektnih mitohonmdrija koji se prenose s majke na dete, te omogućuje zamjenu zdravima iz drugog donora ženskog pola.

Posledica toga je nastanak deteta s „troje roditelja“, čiji DNK i osobine većim delom potiču od majke i oca, dok treća osoba u njegove gene donosi samo 2 posto svog genetskog materijala koji ne služi za upravljanje važnijim karakteristikama poput kose i boje očiju.

Naučnici Univerziteta u Newcastleu na MRT-u rade od 2010. godine, te su do sada znatno usavršili svoju metodu, ali pošto ne znamo kako će MRT uticati na decu tokom dužeg razoblja, očekivati je da će ga testirati samo na muškoj deci kroz čitavu generaciju (samo žene mogu preneti defektni mitohondrij).

Britanski parlament je 2015. godine dozvolio testove na ljudskim doniranim embrionima usprkos protestima Anglikanske crkve i drugih organizacija, a godinu dana kasnije je testiranje dozvolio i Komitet bioetičara američke administracije za hranu i lekove (FDA), mada zabrana istraživanja od strane američkog Kongresa i dalje ostaje na snazi sve dok se ne odobri novi plan budžeta za medicinska istraživanja u SAD-u.

Obzirom da u svetu postoje države poput Kine koje nemaju nikakvih restrikcija tog tipa, može se očekivati da će se upravo u njima razviti tretmani koji će pomoći jednom od 4000 novorođene dece koja se rađaju s defektnim mitohondrijama.

Protivnici manipulisanja ljudskim genima ovo nazivaju prvim korakom u kloniranju ljudi, ali stručnjaci tvrde da im namera nije stvaranje „super beba“, već isključivo borba protiv naslednih bolesti.

(Global CIR/Nezavisne)

Share this post: