ilustracija

Mnogim ženama odlazak ginekologu nije ugodan. No, redovni recenzije i otvoren razgovor sa specijalistom mogu itekako doprinijeti zdravlju.

Kako postići najbolju međusobnu suradnju? Ginekolozi otkrivaju što ne vole kod svojih pacijenata ...

Ovo je 6 stvari za koje ginekolozi tvrde da ne vole da žena uradi kada im dođe na pregled

1. Isprike jer se niste depilirali

Vaš doktor ima na raspolaganju svega nekoliko minuta koje će provesti s vama, a to vrijeme definitivno ne želi trošiti kako bi utvrdio kada ste se posljednji put obrijali ili depilirali.

“Mnogo mi se pacijentica izvinjava jer se nisu obrijale”, navodi dr. Meuren Mulvihil.

“No, ja to i ne primjećujem, niti znam da netko od mojih kolega na to obraća pažnju. Nas ne brine učestalost rješavanja dlačica već zdravlje. Dlake su normalna pojava i svi ih imamo “.

2. Kada odgodite pregled zbog mjesečnog ciklusa

Svi ginekolozi slažu se u jednom: Ne odgađajte pregled zbog mjesečnog ciklusa. Nove tehnologije koje se koriste za papa-test omogućuju da se dobiju ispravni rezultati iako je ‘ono’ vrijeme u mjesecu, objašnjava dr. Dana Džejkob.

“Zapamtite, ja sam ginekolog i obavila sam puno poroda, vidjela sam velike količine krvi”, jasna je ona.

“Draže mi je da se pacijenti drže zakazanih pregleda. Posebno je to važno ako obilno krvarite i to vas brine. Ima više smisla napraviti pregled tijekom ciklusa jer je onda ginekologu jasnije što se točno događa.

No, u ekstremnim situacijama, ako je krvarenje izuzetno obilno možda je bolje ipak odgoditi pregled “, navodi dr. Nancy Lebovića jer bi se moglo dogoditi da iz laboratorija
zatraže novi papa test.

3. Kada sami sebi postavite dijagnozu

Postoje lijekovi bez recepta kojima se možete obračunati s gljivicama tamo dolje, no brine li vas bilo što, obratite se prvo doktoru.

“Ne dolazite na pregled usred korištenja nekog od lijekova jer nam je tada vrlo teško napraviti pregled. Za liječenje infekcije urinarnog trakta trebaju vam antibiotici na recept i kada počnete koristiti antibiotik obavezno ga popijte do kraja. Žene će se u normalnim okolnostima osjećati bolje unutar 24 sata od početka korištenja lijeka, ali to ne znači da trebaju prestati uzimati lijek “,
poručuje Bet Betaglino, lider neprofitne udruge koja se bavi obrazovanjem žena o njihovom zdravlju. Napominje da bi ako ste skloni ponavljanju infekcija bilo najbolje da se obratite liječniku.

4. Kada ne kažete koje lijekove koristite

Možda mislite kako lijekove koje pijete nije potrebno spominjati doktoru jer ne utječu na pregled ili kontracepcijske pilule po koje ste došli. Međutim, varate se. Ginekolog mora znati što od lijekova uzimate, jer to može i tkako utjecati na vaše zdravlje.

5. Kada ne kažete ni riječ

Ginekolozi tvrde kako žele čuti sve što vam je na umu, čak i ako se to vama čini glupim ili čudnim.

“Naša je odgovornost i dužnost da pomognemo pacijenticama donijeti ispravne odluke o zdravlju. Možda je vama zbog nekih problema neugodno, ali mi ih gledamo svaki dan “, izjavila je Dana Džejkob. U nekim slučajevima, stidljivost vam može ugroziti i život.

“Kad sam je upitala koliko to traje, ona je pocrvenjela što znači da je osip već jako dugo bio prisutan. Nakon daljnjih pretraga otkriveno je da ima limfom “.

6. Kada se ne testirati redovito na rak grlića maternice

Stručnjaci se slažu kako nema sumnje da redoviti pregledi na rak grlića maternice mogu spasiti živote.

“Svi znamo za pacijentice koje su čekale predugo da bi potražile pomoć. Primjerice neugodni miris, nažalost, lako može biti dijagnosticiran kao rak grlića maternice IV stupnja “, jasan je Betaglino.

(Mediji)