„GLEDA MAJMUN SEBE U ZRCALO“: Dan Njegoševog rođenja Crnogorci više neće slaviti!

petar-petrovic-njegos

Crnogorci neće slaviti dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, 13. novembar, kao državni praznik!

Kabinet Duška Markovića u sredu je povukao iz skupštinske procedure izmene Zakona o državnim praznicima, kojima je bilo predviđeno da se ovaj dan praznuje.

Izmene zakona podržali su pre nekoliko dana članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, kada su „utvrdili“ Njegošev dan kao crnogorski praznik kulture.

Nažalost, ova poslednja vladina odluka nadovezuje se na kontinuirano višegodišnje marginalizovanje vladike Rada, koji u Montenegru postaje „persona non grata“!

– Doprla je nova vest, Njegoš nije za praznovanje.

Mislim da je organ koji je takvu odluku doneo u pravu.

Nije Njegošev datum rođenja značajan za ovu Crnu Goru u kojoj se više ne govori njegovim jezikom niti pismom, gde se više ne azbuči niti ćiriliči – kaže za „Novosti“ Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore.

– Podržavam odluku da o Njegošu ne mogu niti imaju moralni kredibilitet da odlučuju oni koji su prećutali, istina i nagrađivali, one koji su po belom svetu pričali kako je Njegoš genocidni pesnik, da je falsifikator istorije, da je izmislio istragu poturica i drugih fukarluka koje čovek ne može ni da izgovori, a kamoli napiše.

Veselin Matović, urednik časopisa „Slovo“ za srpski jezik, književnost i kulturu, kaže da je Crna Gora u svojim školama ućutkala Njegoša, glavnog svedoka njenog otpadništva.

BOŠNJACI

Povodom obeležavanja dva veka od Njegoševog rođenja, potpredsednik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić (sa kojima DPS i danas deli vlast) izjavio je da je taj događaj bio dobar povod da se sagleda delo vladike Rada i da se makar iz školskih udžbenika izbace oni sadržaji koji vređaju muslimane.

(Agencije)

Share this post: