GLOBALNO ZAGREVANJE: Amerika će nestati pod vodom!

Ilustracija

Najnovija studija pokazuje da će u bliskoj budućnosti zbog porasta nivoa okeana usled topljenja leda sa Arktika biti potopljeni Njujork, Majami i Boston, a zatim još 1.700 mesta.

Posledice globalnog zagrevanja biće mnogo strašnije nego što se dosad verovalo.

To je potvrdila najnovija studija objavljena u Zborniku radova Nacionalne akademije nauka SAD, prema kojoj će zbog drastičnog porasta nivoa okeana i mora usled topljenja naslaga leda na Arktiku pod vodom nestati čak 1.700 američkih gradova, uključujući i metropole poput Njujorka, Majamija i Bostona.

Na udaru istočna obala

Novo istraživanje s kataklizmičnim predviđanjima objavljeno je samo nekoliko dana nakon što se pojavila vest da su stanovnici sela Kivalina na ostrvu koje pripada Aljasci primorani da se isele jer će ono u narednih deset godina biti potpuno potopljeno.

Oni su svakako prve žrtve globalnog zagrevanja, ali izgleda da će ih u ne tako dalekoj budućnosti biti mnogo više.

Prvi na udaru vode od gradova u SAD biće oni koji se nalaze na samoj obali. Procenjuje se da će prvo biti potopljen Njujork, a da će ubrzo nakon toga okean početi da se širi preko država Kalifornije, Floride, Luizijane, Severne Karoline i Teksasa.

Podaci pokazuju da će sigurno nestati 25 odsto njihove teritorije, ali posledice bi mogle da budu i teže.

Nema rešenja

I ako bismo odmah sutra potpuno zaustavili emisiju štetnih gasova u atmosferu, pre svega ugljen-dioksida, Fort Loderdejl, Majami Gardens, Hoboken i Nju Džersi bi se svakako jednog dana u bliskoj budućnosti našli pod vodom.

Topljenje leda je proces koji je već započeo i zato ga je sada teško zaustaviti – objasnio je vođa studije Bendžamin Straus i dodao da stotine američkih gradova svakako više ne može da pobegne od najgore sudbine, a da njihov broj i dalje ubrzano raste.

Prema njegovim rečima, izračunato je da ukoliko se zagađivanje bude nastavilo dosadašnjim tempom, nivo mora mogao bi da raste čak 30 centimetara na svakih deset godina.

S druge strane, ako ljudi smanje emisiju štetnih gasova, prosek porasta nivoa vode mogao bi da se smanji sa sedam na dva metra, ali tek do 2100.

(Kurir)

Share this post: