GRČKA JE OD DANAS I SLUŽBENO VLASNIŠTVO MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Poprilično otvoren osvrt na najnoviji finansijski paket  Grčkoj dao je Felix Salmon, analitičar novinske agencije Reuters.

Prema njemu „Grčka je danas i službeno vlasništvo međunarodne zajednice. Nema više nikakvu stvarnu nezavisnost kada je reč o fiskalnoj politici, i ako sve bude išlo prema planu, neće ni imati nikakvu nezavisnost još dugi niz godina“.

Podsetimo, Evrogrupa – skup EU ministara finansija – juče je odobrio izdavanje novog kredita Grčkoj u iznosu od 130 milijardi evra.

Ali, ne samo da će Grčka morati sprovoditi radikalne mere štednje i druge anti-radničke poteze, dok to čini biće pod konstantnim nadzorom međunarodne zajednice – za to se posebno zauzela Nemačka.

Na kraju sastanka Evrogrupe, koji je trajao dugo u noć, doneta je konačna odluka.

„Pozivamo (Evropsku) Komisiju da značajno pojača nadzorne snage nad Grčkom, pogotovo putem naprednije i stalne prisutnosti na samom grčkom terenu.

Evrogrupa pozdravlja snažan „terenski monitoring“ kojeg poseduje Komisija i koji će raditi u bliskoj i stalnoj saradnji s grčkim vlastima kako bi se na taj način pomoglo Troiki da ima stalan uvid u sprovođenje svih mera na koje se obavezala grčka vlada. To će biti osiguranje da se program sprovodi na vreme i da je u potpunosti implementiran.

Evrogrupa takođe pozdravlja grčku nameru da implementira mehanizme putem kojih će biti olakšano praćenje i nadzor nad službenim zaduživanjem i unutrašnjim odlukama po pitanju finansija.“

Kolumnist Felix Salmon navodi kako je Grčka već petu godinu u dubokoj recesiji, a najteži period tek dolazi.

Nije uopšte jasno kako EU i ostali pobornici ovog plana očekuju da se Grčka vrati na „pozitivnu nulu“ po pitanju budžeta već 2013.

Prema njima „nužno“ je da bude upravo tako, štaviše – za 2014. zacrtano je kako bi Grčka trebala biti ponovno u plusu.

Ono što je zanimljivo  istaći je činjenica kako na grafikonu Grčka do 2020. uopšte ne dostiže zacrtanu srazmeru BDP-inostrani dug od 120%, tek negde 159%.

Podsetimo, smanjenje srazmere BDP-inostrani dug na 120% do 2020. bio je doslovno imperativ od strane mnogih EU ministara za izdavanje kredita.

Kako prenosi zerohedge.com, prema aktuelnoj analizi ispada kako će Troika i dalje morati „upumpavati“ novac u Grčku, do 2020. i nakon toga.

Felix Salmon ističe – „kao i u svakom slučaju potencijalnog bankrota, osoba koja daje novac odlučuje o svim uslovima“.

U skladu sa tim izjave poput „Grčka je od danas i službeno u vlasništvu međunarodne zajednice“ više ne zvuče nimalo ekstravagantno. Jasno je da međunarodna zajednica doslovno „preuzima“ Grčku od ovog trenutka, uključujući i sudbinu njenog naroda koji će u ovom procesu najgore proći.

Grčka zasigurno nije izolovani slučaj, ako ovaj plan finansijskog neo-kolonijalizma postane stvarnost – zapravo već je i postao, ostaje samo da vidimo hoće li doći do eskalacije narodne pobune – sasvim je jasno kako bi po istom ključu mogle uskoro „padati“ i druge visoko zadužene zemlje.

Ovo što upravo gledamo je bankarsko preuzimanje, ali na makro nivou. Do sada smo bili većinom upoznati sa situacijama na mikro nivou – tj. kada više niste u stanju vraćati kredit, banka će vam uzeti kuću. U ovom slučaju „banka“ – tj. međunarodni kreditori – u jednom potezu uzeće „sve kuće“ ili drugim rečima – celu državu.

 

Reuters, zerohedge, consilium.europa,Advance

 

Share this post: