HITLEROVI EKSPERIMENTI SA IMIDŽOM

„Zabranjene“ fotografije, koje su za Adolfa  Hitlera bile „ispod časti“, ponovo su objavljene u javnosti. Na njima nacistički vođa eksperimentiše sa imidžom, uvežbava pokrete i neobične poze, kako bi izazvao određenu reakciju publike.

Na slikama nacistički vođa Adolf Hitler mlatara rukama i zauzima neobične poze. Na jednoj, njegova pesnica je podignuta u vazduh, na drugoj upire prstom u zamišljenu publiku, na trećoj se naslanja na drvo odeven u pantalone sa tregerima.

Ove fotografije na kojima nacistički vođa uvežbava javne nastupe, snimio je krajem dvadesetih godina Hitlerov lični fotograf Hajnrih Hofman i britanska publika odnedavno može da ih vidi u Hofmanovim memoarima Hitler je bio moj prijatelj, ponovo objavljenim na engleskom jeziku.

 

Kako prenosi londonski Telegraf, Hitler je zabranio objavljivanje ovih fotografija, jer su mu bile „ispod časti“. Međutim, njih je pedesetih godina Hofman stavio u svoje memoare.

Hofman, koji je Hitlera upoznao sa svojom asistentkinjom Evom Braun, preživeo je rat i proveo četiri godine u zatvoru zbog profiterstva. Umro je 1957. godine u 72. godini.

Istoričar Rodžer Murhaus, koji je napisao uvod za knjigu, rekao je da se na slikama vidi Hitlerova harizma.

„Na jednoj slici Hitler liči na bizona, ali je imao harizmu i njegovi govori su podsticali ljude da iskreno veruju da će ih povesti u slavu“, rekao je Murhaus.

„Bio je izvanredan govornik i ove fotografije nam pokazuju da je to nešto na čemu je vredno radio“, dodao je britanski istoričar.

Hitler je fotografije koristio da bi odlučio kako da se obrati masama. Nakon što je na jednoj video kako mu stoji kapa, odbacio ju je i nikada je više nije stavio na glavu u javnosti.

„Ako danas slušate Hitlerove govore, on zvuči kao manijak, ali znamo da je umeo da bude veoma ubedljiv“, smatra Murhaus.

„Fotografije daju lep uvid u njegove pripreme. Bio je šoumen i vežbao je svoje gestove kako bi izazvao određenu reakciju publike.“

„Eksperimentisao je svojim imidžom i tražio je od Hofmana da ga fotografiše kako bi mogao da proceni šta mu odgovara“, objašnjava Murhaus.

 

RTS

Share this post: