HITLEROVI VOJNICI SU IMALI NADLJUDSKU SNAGU ZAHVALJUJUĆI MAGIČNOJ PILULI

Roser 02 (Chip)Engleska štampa je u vreme ratnog pohoda Nemačke izveštavalo kako nemačke snage uzimaju „magične pilule“. Poznato je da je i sam firer dobijao intravenozne doze ove supstance.

Invazija Nemačke tokom Drugog svetskog rata ostavila je Evropu prestrašenu pred vojskom Trećeg rajha.

Međutim, najnovija istraživanja pokazuju da nemačke vojnike nije inspirisala samo Hitlerova zapaljiva retorika, već je njihova predanost borbi bila delimično potpomognuta pilulama pod imenom „Pervitin“.

Ne etiketi leka je pisalo da sredstvo služi podizanju „pripravnosti“ i da je treba uzimati kako bi se „očuvala budnost“. Danas nam je ova supstanca poznata kao metamfetamin ili kristalni met.

U periodu od 1939. do 1945. godine podeljeno je oko 200 miliona ovih pilula, koje su vojnici u žargoni zvali „tenkovska čokolada“.

Engleska štampa je u to vreme izveštavalo kako nemačke snage uzimaju „magične pilule“. Poznato je da je i sam firer dobijao intravenozne doze ove supstance.

Realno stanje bilo je mnogo gore – vojnici su patili od užasne zavisnosti o narkoticima. Iako su im pilule dozvoljavale da izdrže duge intervale intezivne fizičke aktivnosti, nus-pojave su bile zastrašujuće. Uključivale su nesvesticu, znojenje, depresiju i halucinacije.

Neki od vojnika imali su fatalne srčane probleme, dok su neki izvršavali samoubistva u toku psihotičnih epizoda.

O ozbiljnosti posledica koje je Pervitin ostavljao na vojsku svedoče i pokušaji Leonarda Kontija, jednog od vodećih zdravstvenih eksperata Rajha, da ograniči upotrebu ovog narkotika, koji su ostali jalovi.

[adsenseyu2]

Dailymail,Smedia

Share this post: