HRVATSKA NE POSTOJI. TO JE SAMO KOMAD ZEMLJE U VLASNIŠTVU STRANIH KOMPANIJA

Pročitajte pažljivo donji tekst i još pažljivije pogledajte kratak prilog sa državne hrvatske televizije.

Pitate zašto?

Zato što svaka reč izrečena u prilogu važi u potpunosti za Srbiju.

Kad u Srbiji nema nikog ko bi to rekao, neka kaže Vedrana Rudan, a mi zamislimo da je rekla na našoj demokratskoj televiziji.

 

Poznata autorka Vedrana Rudan gostovala je u emisiji „Puls Hrvatske“ Branimira Bilića i pritom izrekla nekoliko konstatacija oko kojih bi se danas mnogi mogli složiti, no retko ko će ih tako direktno i jasno potvrditi pred širokim auditorijumom.

Njene doskočice voditelju emisije od jutros prenose mnogi mediji, ali iste su poprilično trivijalne za celu priču – izjava koja bi danas trebala najsnažnije rezonovati medijima je sledeća – „Hrvatska ne postoji.

To je samo komad zemlje u vlasništvu multinacionalnih kompanija“.

U dve kratke rečenice Rudan je uspešno slomila višegodišnje ćutanje brojnih „uglednika“, bar kada je reč o državnoj televiziji, po pitanju teme koja je svugde oko nas i s kojom smo prisiljeni „oči-u-oči“ živeti već dve decenije.

Od takve direktne konstatacije mnogu zaziru, možda u strahu da ih se ne prozove za državnu veleizdaju, ali Vedrana Rudan uspešno je iskoristila svoj „poseban“ imidž i u lice javnosti gurnula konstataciju – zapravo činjenicu – o kojoj bi se itekako trebalo opširnije razgovarati.

Njen bogat stil izražavanja i šarolika satira kojom upućuje na važne teme putem svojih kolumni, ne bi smeli nimalo umanjiti značaj izrečenoga.

Ono što je Vedrani Rudan očito kristalno jasno već duže vreme, danas mora dopreti do znatno šire populacije koja još uvek živi u tektonskim zabludama.

„Gorka“ istina bi možda ponajviše trebala naći put do velikog broja radnika koji se u ovom trenutku bore protiv svoje surove stvarnosti na niz pogrešnih načina, od štrajka glađu do naivnog mišljenja da bi im država, ona ista država koju Rudan spominje, mogla pomoći u njihovom najtežem trenutku.

Ova država i jeste u rukama multinacionalnih kompanija, ali tu činjenicu nužno je proširiti i staviti je u veći kontekst – stvar je daleko gora, jer te multinacionalne kompanije nisu se domogle naše zemlje u nekom tržišnom, „zdravom“ ekonomskog procesu – ova zemlja je brutalno oteta iz ruku onih koji su je stvorili i gradili decenijama, zemlja je postala „samo komad zemlje u vlasništvu multinacionalnih kompanija“ zbog ekonomsko-terorističke veleizdaje još nezamislivih proporcija
.

 

Advance

 

 

Share this post: