HRVATSKI ISTORIČAR KOJI TVRDI DA SU SRBI STAROSEDEOCI BALKANA: Austrija i Nemačka manipulisali istorijom kako bi…(VIDEO)

Gost emisije „Intervju“ produkcije „Balkan info“ bio je Goran Šarić, katolički istoričar i teolog.

Šarić je postao poznat nakon što je u medijima izneo niz tvrdnji po kojima su Srbi potomci Ilira starosedelaca Balkana, a da se može pratiti veza stanovnika Lepenskog vira i Vinče sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana.

On je, kao što tvrde i brojni istoričari u Srbiji, objasnio da su Austrija i Nemačka manipulisali istorijom kako bi Slovene pokazali kao doseljenike na Balkan i u tome našli opravdanje za kolonizaciju ovog prostora od strane Germana.

Goran Šarić odgovara na ključna pitanja na temelju dugogodišnjih istraživanja arhiva od Vatikana, preko Beča i Dubrovnika.

Našu prošlost, sadašnjost i budućnost rekonstruiše pomoću nekoliko stotina različitih izvora i koristeći preko 20 naučnih disciplina u analizi.

Šarić govori o prelasku sadašnjeg stanovništva Hrvatske iz pravoslavlja u katoličanstvo, malom procentu turskih gena među srpskim stanovništvom i mitu koji je nastao o turskom silovanju srpskinja.

On objašnjava da su među Turcima ima mnogo više srpskog gena nego obratno i objašnjava šta su razlozi tome.

(BalkanInfo)

Share this post: