HUSEINOVE POSLEDNјE REČI: Miran je, pre vešanja, izgovorio ove poruke koje odjekuju 10 godina!(VIDEO)

sadam husein irak

„Sadam je ušao kod mene u prostoriju zatvora gde je pogublјenje, a nosio je sako i belu košulјu, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha“

Danas se navršava 10 godina od kada je bivši predsednik Iraka Sadam Husein pogublјen vešanjem, tri godine nakon njegovog hapšenja, kada je proglašen krivim u iračkom sudu za zločine protiv čovečnosti

Nakon što su savezničke snage predvođene američkom vojskom 2003. pokrenule invaziju na Irak, operaciju nazvanu “Iračka sloboda”, pod opravdanjem da Sadam gomila oružje za masovno uništenje, Sadama nisu pronašli.

Vašington je ponudio 25 miliona dolara za njegovo hapšenje, a oko 600 vojnika bilo je uklјučeno u operaciju potere nazvanoj “Crvena zora”, po američkom antikomunističkom filmu snimlјenom 1984. godine. Bio je to možda i najveći ‘lov’ na čoveka u istoriji.

Pronašli su ga 13. decembra 2003. nakon osam meseci potrage, u rupi blizu rodnog Tikrita. Bio je zapušten, lica punog ugriza buba, zarastao u bradu i odsutnog posleda. Mirno je rekao: “Ja sam Sadam Husein, predsednik Iraka i želim da pregovaram”.

Amerikanci su ga godinu kasnije predali iračkim vlastima, koje su mu na posebnom iračkom sudu sudile za zločine protiv čovečnosti zbog ubijanja 148 šiitskih selјaka u Dudžailu 1982. i osudile ga na smrt vešanjem 5. novenbra 2006.

Kada je sudija pročitao presudu, Sadam je uzviknuo: “Alah je najveći!” i “Živeo Irak. Živeo irački narod!”. Sud je izjavio da presuda mora biti izvršena u roku od 30 dana, tr su Iračani zatražili transfer Sadama iz nadležnosti američke vojske radi pogublјenja u roku od 48 sata.

Pogublјenje Sadama Huseina je obavlјeno 30. decembra 2006. u 6:05 po lokalnom vremenu, a ceo proces je snimlјen kamerom, dok se u medijima naširoko polemiše da kazna nije morala biti baš vešanje, te da je sve montirano i snimlјeno radi zaplašivanja javnosti.

Kako se može videti iz snimka, Sadam je tokom pogublјenja bio potpuno smiren.

Očevici pričaju kako nije pokativao ni trunku straha. Poslednje trenutke njegovog života opisao je bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Muvafak el Rubai, koji je nadgledao vešanje.

Pogledajte video:

– Sadam je ušao kod mene u prostoriju zatvora gde je pogublјenje, a nosio je sako i belu košulјu, ponašao se normalno i opušteno, ne pokazavši ni trunku straha.

Naravno, neki lјudi su tražili od mene da kažem kako se onevestio ili da je bio drogiran, ali to nije tačno, ja od njega nisam čuo ni reč o pokajanju, nije se pomolio Bogu za milost, niti je tražio oproštaj, kao što bi, svakako, učinio neko ko će umreti za koji minut – priča on.

Rubai je potom odveo Sadama, koji je imao lisice na rukama i držao Kuran, kod sudije koji mu je pročitao optužnicu, a Sadam je ponovio: “Smrt Americi! Smrt Izraelu! Živela Palestina! Smrt persijskim sveštenicima!”

Nakon toga, Rubai je odveo Sadama u prostoriju sa vešalima. Zastao je, pogledao u vešala, zatim u Rubaia, pa spustio pogled i rekao: “Doktore, ovo je za muškarce”.

Kada je došao trenutak da se popne na vešala, noge su mu bile još vezane, pa su Rubai i ostali morali da ga odvuku do stepenica.

Neposredno pre vešanja, svedoci su mu dobacili podruglјivo: “Živeo Muhamed Bakr al-Sadr!” i “Moktada, Moktada!”, što se odnosilo na Sadamovog protivnika koji je ubijen za vreme njegove vladavine i na njegovog rođaka, koji je došao na čelo moćne milicije posle 2003.

Sadam je odgovorio: “Zar su to muškarci?” i, pre nego što je povučena poluga, počeo je da recituje stihove iz Kurana, koje nije uspeo da izgovori do kraja: “Potvrđujem da nema drugog Boga sem Alaha, a Muhamed…”, i to su bile njegove poslednje reči.

Video snimak postavlјen na internetu tog dana, prikazuje poslednje Huseinove trenutke u jednoj kasarni u Bagdadu.

Neki Iračani, posebno sunitski Arapi, sa nostalgijom se sećaju vremena Sadamove vladavine, naročito perioda unutrašnje stabilnosti, koji je u suštoj supotnosti sa brutalnim nasilјem u koje je zemlјa uronila otkako je on zbačen.

Sadama se, takođe, sa velikim poštovanjem sećaju i neki Arapi, koji ga pamte po ratu sa Iranom vođenim od 1980. do 1988. godine, sukoblјavanju sa SAD, napadima na Izrael, ali i po spokoju sa kojim je otišao u smrt.

Pet godina nakon Sadama, još jedan svetski veliki vođa pobublјen je javno i mučno, a reč je o libijskom lideru Moameru el Gadafiju. Nјegovi poslednji trenuci bili su obojeni krvlјu, a umro je u najgorim mukama.

(Telegraf)

Share this post: