Idiot iz Savamale

beograd savamala rusevine djubre otpad smetliste

Ako Vučić ikada skine fantomku sa kompletnog idiota koji je predvodio rušenje udžerica u Savamali, sigurno je da neće videti lice kneza Miškina.

Naime, idiota iz Hercegovačke ulice nije stvorio Dostojevski, već srpska klasična bahatost koja je iz pomračine uzdrmala sam vrh politike, pretvarajući je u – burlesku.

Ali, Vučić se ne uništava sistematski od samo jednog idiota. U družini s fantomkama bilo je njih tridesetak. Dakle, čitava četa idiota je dva sata posle ponoći držala pod okupacijom deo Savamale.

Vezali su noćnog čuvara, a potom je mehanizovana jedinica bagerima srušila petnaestak baraka i stovarišta. Noćni urbanisti su, osim oklopnih snaga, imali i patrole koje su kontrolisale kraj u automobilima bez registarskih tablica.

Taj idiotizam odvijao se tik uz velelepno zdanje Beogradske zadruge u kojoj su smeštene džinovske makete „Beograda na vodi”, dok će na teritoriji na kojoj su divljali fantomi, biti podignuta galerija na otvorenom.

Ko god bude uživao, šetajući se po toj galeriji ili gledajući neku predstavu, sećaće se pretpremijere lošeg komada, pod nazivom „Idiot iz Savamale”!

Ako je Vučić vezao svoju političku sudbinu za to parče beogradske zemlje i ako je čitav državni aparat upregnut da se bleštavilo sa maketa što pre pretvori u svetlost sa kula uz Savsku promenadu, pomalo je idiotski od iste vlasti da 17 dana čitava Srbija nagađa ko je toliko blesav, što je manje opasno, ili ko je toliko moćan, što je mnogo više opasno, da sprovodi urbanistički red koristeći paravojne rušiteljske formacije, umesto državnih ovlašćenih organa.

Ako policija nije čak ni došla da obavi uviđaj i pored poziva uplašenih građana, i ako se po nalogu gradske inspekcije šut poslednjih dana uklanja sa mesta savršenog urbanističkog zločina, da li je idiotski zaključiti da su svi dokazi, zapravo, pali u vodu – „Beograda na vodi”?

Ako je, takođe, operacija izvršena dva sata posle izbornog dana i noći, taj fantomski arhitekta mora da je izuzetno politički namazan, ili smatra da ima leđa političkog pokrovitelja iza sebe, jer je očigledno mislio da će njegova akcija ostati neprimećena zbog RIK-a, Cesida i ostalih brojača glasova koji su se zabrojali te, i nekoliko narednih noći.

Ali, dok Srbija čeka da fantomka sa idiota konačno padne i otkrije njegovo lice, pitam se, kako je dotični mislio da će njegova diverzija u epicentru Vučićeve graditeljske vizije, ma koliko bila isplanirana, ostati istovremeno nevidljiva?

Nazvavši fantoma kompletnim idiotom, Aleksandar Vučić je sada svoj politički ugled vezao za njegovo otkrivanje. Ako idiot iz Savamale ostane anoniman, pravo pitanje je – ko je u ovoj priči zaista kompletan idiot. Nadam se da se pametnjaković iz Savamale neće poslednji smejati.

(Aleksandar Apostolovski/Politika)

Share this post: