„Imao sam strašnog petla“: Neverovatna priča o petlu koji je živeo 18 meseci bez glave (VIDEO)

Pile bez glave

Pre 70 godina, jedan farmer u Koloradu odsekao je glavu petlu, koji je odbio da umre. Majk, kako su ga nazvali, živeo ja još 18 meseci i postao je slavan. Kako je mogao da živi tako dugo bez glave?

Desetog septembra 1945. godine Lojd Olsen i njegova žena Klara klali su piliće na svojoj farmi u Fruti (Kolorado). Olsen bi im odsekao glavu, a njegova žena ih je čerupala. Toga dana ubili su pedesetak životinja, ali jedan petao je bio drugačiji.

“Završili su, a on je i dalje bio živ i šetao je naokolo”, priča njihov praunuk Troj Voters.

Stavili su ga u kutiju, a kada je Olsen sutradan otišao da vidi šta se događa, petao je još bio živ.
Olsen je utovario piliće u kola sa konjskom zapregom i krenuo na pijacu da ih proda. Petla je poveo sa sobom i kladio se s ljudima, koji nisu mogli da veruju da ima živu pticu bez glave.

 

Glasine o čoveku koji ima živog petla bez glave brzo su se proširile. Jednoga dana, posetio ga je promoter “cirkusa nakaza” Houp Vejd, koji je došao iz 480 kilometara udaljenog Solt Lejt Sitija (Juta). Predložio mu je da povedu petla na turneju i tako zarade nešto novca.

Prvo su otišli u Solt Lejk Siti, na Univerzitet Jute, gde su petla podvrgli nizu testova. Pričalo se da su naučnici hirurški odstranili glave mnogim drugim kokoškama kako bi videli da li će i one preživeti. Nakon toga su Lojd, Klara i bezglavi petao Majk krenuli na turneju po Americi.

Bili su u Kaliforniji i Arizoni, a kada su Olsenovi morali da se vrate na farmu zbog žetve, Houp Vejd je poveo Majka na turneju po jugoistoku Sredinjenih Država.

Pisali su im ljudi iz cele zemlje. Neki su ih poredili sa nacistima, drugi su im nudili drvenu nogu u zamenu za Majkovu. Neka pisma su bila adresirana na “vlasnike bezglavog petla u Koloradu”, ali su ipak stizala do njih.

U proleće 1947, u Feniksu (Arizona), bezglavi petao je uginuo.

Dok je još bio živ, hranili su ga tečnom hranom, pomoću pipete, a grlo su mu čistili od sluzi pomoću šprica. Te noći kada je uginuo, probudilo ih je krkljanje: petao se gušio.

Potražili su špric, ali su shvatili da su ga zaboravili na mestu gde je bila predstava i pre nego što su uspeli bilo šta da smisle, Majk se ugušio.

Kako je mogao toliko dugo da preživi bez glave?

Dr Toma Smaldersa, stručnjaka za kokoške u Centru za proučavanje ponašanja i evoluciju Univerziteta u Njukaslu, ovo ne čudi toliko koliko činjenica da nije iskrvario.

“Iznenadili biste se kada biste znali koliko je mali deo mozga koji se nalazi u prednjem delu glave pileta”, objašnjava on. Najveći deo mozga koncentrisan je u zadnjem delu lobanje, iza očiju.

Izveštaji ukazuju na to da mu je Olsen odsekao kljun, oči i jedno uvo, ali Smalders procenjuje da je 80 odsto njegove moždane mase – i gotovo sve što kontroliše njegovo telo, uključujući i rad srca, disanje, apetit i varenje – ostalo netaknuto.

Teško je objasniti zašto oni koji su pokušali da naprave “svog Majka” nisu uspeli u tome. Izgleda da je Olsen zadao Majku udarac na pravo mesto, a da je krvni ugrušak sprečio da iskrvari.

(Blic)

Share this post: