ISPOVEST SILOVANOG MALIŠANA: Silovao me je satima dok su svi spavali!

Povređeni dečak M. A. (15) smešten je u stacionar, dok je nasilnik I. Š. pod merom pojačanog nadzora.

Istraga koja se vodi unutar Vaspitno-popravnog zavoda u Kruševcu daće odgovor na pitanje da li je i zbog čega I. Š. (17) silovao svog dve godine mlađeg cimera M. A. (15). Mališan je pregledan kod lekara, koji je utvrdio da zlostavljani ima povrede koje odgovaraju silovanju.

– Bio je sa mnom u sobi. Obojica smo zbog pljački u poluotvorenom tipu. Napao me je kada su svi zaspali da neko ne bi video i da ne bi mogao da mi pomogne.

Kada se zadovoljio, pustio me je i zatražio da nikome ne kažem šta mi je radio.

Sve me je bolelo i odlučio sam da progovorim i odmah sam slučaj prijavio nadležnima – ovako je inspektorima pričao silovani mališan.

Nasilnik I. Š. odmah nakon prijave je sklonjen i nalazi se pod posebnim nadzorim, dok je napastvovani u stacionaru.

Kako „Alo!” saznaje, ovo je prvi put da je I. Š. nasrnuo na nekog od štićenika i da ga je povredio.

– Maloletni nasilnik iskoristio je priliku da ostne sam u sobi sa M. A. Kako je stariji i krupniji od svog cimera, savladao ga je i pocepao mu odeću. Tek ga je ujutru prijavio – dodaje naš izvor.

Inače, u Vaspitno-popravnom domu Kruševac trenutno ima oko 200 štićenika.

Što se tiče broja štićenika koji su trenutno u domu zbog seksualnih delikata, sedmorica štićenika je upućeno u taj dom zbog krivičnog dela silovanja.

U okviru tretmana prema ovim štićenicima posebna oblast koja se realizuje i sprovodi jeste razvijanje zdravog, uzrastu primerenog seksualnog ponašanja.

Uključuju se u radionice koje se bave edukacijom o polno prenosivim bolestima, kao i u druge radionice, koje tretiraju smanjenje učestalosti i intenziteta nasilničkog ponašanja, kontrolu besa i agresivnosti.

Kako pomoći žrtvi?

Kada je reč o žrtvi silovanja, preduzimaju se sledeće radnje: razgovor sa štićenikom (žrtvom) obavlja matični vaspitač, psiholog i psihijatar.

Na osnovu stručne procene utvrđuje se stepen potrebe za ukazivanjem drugih stručnih intervencija, uključujući i psihijatrijsku pomoć. U daljem radu rad sa žrtvom se intenzivira, a maloletnik se uključuje u suportativni tretman.

Procedura u KP Kruševac

U slučajevima kad se prijavi silovanje postupa se po sledećoj proceduri: nakon prijave štićenika on se upućuje u ambulantu vaspitno-popravnog doma na pregled, a zatim se upućuje u gradsku bolnicu na specijalistički pregled, kako bi se utvrdilo da li je došlo do fizičkog kontakta i eventualnog postojanja povreda.

Potencijalni izvršilac silovanja automatski se smešta u prostorije pojačanog nadzora kako bi se na taj način izbegao bilo kakav kontakt sa žrtvom i eventualna reakcija drugih štićenika prema počiniocu.

(Mediji)

Share this post: