ISTINA U STEJT DEPARTMENTU NEPOŽELJNA STVAR

 

Američka administracija u Vašingtonu se poslednjih dana, pored kriza u Iranu i Siriji, bavi i slučajem Pitera Van Burena, službenika Stejt departmenta, kome se „smeši“ otkaz zbog knjige u kojoj iznosi tvrdnje o mnogobrojnim slučajevima nestručnosti i korupcije u američkoj obnovi Iraka.

Van Buren, koji već 24 godine radi u Stejt departmentu, mogao bi da ostane bez posla, pošto je napisao knjigu i pokrenuo internet blog ( www.wemeantwell.com) u kome je kritikovao i američku državnu sekretarku Hilari Klinton.

Sve je počelo u jesen 2010.godine, kada je iskusni operativac odlučio da napiše knjigu o svom jednogodišnjem boravku u Iraku, u kojoj je opisao korupciju i nestručnost obnovitelja Iraka .

Knjgu je predao na proveru nadležnima u Stejt departmentu, koji su imali rok od mesec dana da se izjasne da li može da se štampa, ali to nisu učinili, pa je Van Buren to shvatio kao dozvolu i objavio je knjigu.

Stejt department je kasnije pisao izdavaču, žaleći se da su u tri pasusa pomenute informacije koje su državna tajna, ali Van Buren tvrdi da su i to već poznate informacije i da svi znaju da je američka CIA finansijski pomagala iračke bezbednosne agencije.

On je pokrenuo i blog na kome je u oktobru prošle godine oštro kritikovao Hilari Klinton zbog njene reakcije na ubistvo bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija.

U tekstu pod naslovom „Hilari Klinton sramoti Ameriku“ , operativac Stejt departmenta, za koji radi već 24 godine, naziva sramotnim komentar Klintonove kada je, posle ubistva Gadafija, rekla novinarima – „došli smo, videli i on je mrtav“, smejući se tim svojim rečima.

On je tada izneo i neke privatne detalje o Klintonovoj, koje je kasnije povukao sa bloga, ali je to bilo dovoljno da ga tajna služba označi kao potencijalnu pretnju državnoj sekretarki i da ga stavi na listu osoba koje su pod prismotrom, piše „Vašington post“.

Van Buren to negira, rekavši da nikada nikome nije pretio u životu, uz ocenu da je odluka tajne službe da se on proglasi osobom koja preti – jeftini trik.

„Želeo sam da pokažem da je to što je ona uradila bestidno, da se državna sekretarka ismeva smrti jednog državnog lidera“, kazao je Van Buren.

On se sada susreće sa odlukom Stejt departmenta da bude otpušten, zbog navodnog kršenja osam pravila – od objavljivanja bloga do otkrivanja poverljivih informacija.

Van Buren je istovremeno premešten na niže radno mesto činovnika koji unosi Internet adrese u određene fajlove.

On i njegovi advokati tvrde da je ponašanjem Stejt departmenta ugroženo njegovo pravo na slobodu govora i da je žrtva osvete zbog ukazivanja na propuste u radu tog dela američke administracije.

Stejt department to demantuje, a njegov portparol Mark Toner kazao je da su tvrdnje o osveti bez osnova i da će Van Buren moći da se žali petočlanoj komisiji koja će doneti konačnu odluku.

„Mi štitimo slobodu govora i one koji ukazuju na nepravilnosti i u ovom slučaju smo postupili u skladu sa zakonom“, rekao je Toner.

Operativac Stejt departmenta ostaje prvi svojim tvrdnjama da se radi o osveti i dodaje da je planirao da se penzioniše ovog leta, ali da će se sada boriti protiv otkaza koji mu preti.

Tanjug

Share this post: