ISUSA HRISTA SU IZMISLILI RIMLJANI?

isus i pontije-pilat02

Džozef Atvil tvrdi kako je rimska aristokratija izmislila priču o Isusu s ciljem da smiri pobunjene Jevreje: Iza priče o raju i zagrobnom životu stoji želja moćnika da tlače narod i bogate se na njegov račun. Reakcije na ovu tvrdnju su da je to još jedna u nizu teorija zavere.

Džozef Atvil, američki istoričar i stručnjak za Bibliju tvrdi kako je rimska aristokratija izmislila priču o Isusu s ciljem da smiri pobunjene Jevreje. On je te tvrdnje izneo još 2007. u knjizi „Cezarov mesija“, ali će otkriće, zajedno s brojnim dokazima, predstaviti u Londonu 19. oktobra.

Kako prenosi Index.hr, mnogi stručnjaci njegovu metodologiju dovode u pitanje. Vernici su u šoku, jer Atvil tvrdi da iza priče o raju i zagrobnom životu stoji želja moćnika da tlače narod i bogate se na njegov račun.

Američki istoričar se poziva na zapis „Ratovi Jevreja“ koji je, tvrdi on, jediniistorijski izvor iz Judeje, napisan u prvom veku, i poredi ga sa Biblijom.

– Uočio sam niz paralela. Biografija Isusa konstruirana je na ranijim događajima, a prvenstveno na biografiji cara Tita Flavija – objašnjava Atvil.

Slične teorije postoje godinama, a Atvilova se ponovno našla u centru pažnje zbog najavljenog predavanja.

– Nakon što su Rimljani neuspešno isprobali sve konvencionalne oblike ratovanja, započelo je psihološko ratovanje. Tada je nastala i priča o „miroljubivom Mesiji“. On ne podstiče na rat, već poziva na „okretanje drugog obraza“ i podstiče Jevreje da plaćaju porez Rimu (daju caru carevo) – objašnjava naučnik.

Iako neki smatraju kako je ovo „početak kraja hrišćanstva“, Atvil smatra kako je reč o preuveličavanju i dodaje da će ovo samo pomoći pojedincima da raskrste s hrišćanstvom.

– Hiršćanstvo je mnogima uteha, ali istovremeno može biti i vrlo štetna i perfidna metoda ispiranja mozga koja je dovela do slepog prihvatanja siromaštva, ropstva i ratova – objasnio je američki istoričar.

Dakle,  Atvilova teorija je jedna od brojnih teorija zavere o nastanku Biblije.

Ove teorije obično tvrde da su postojale tajne grupe, tajne škole i druge religije koje su iskoristile izmišljenu priču o Hristu kako bi ujedinile Rimsko carstvo pod jednom državnom religijom.

(Index,Novosti)

Share this post: