ISUSOVE SUPER-MOĆI: MENJAO JE OBLIK I BOJU

Egipatski spisi, stari preko 1200 godina, otkrivaju nove detalje o razapinjanju Isusa, ali i neke zanimljive detalje o poslednjoj večeri. Jedan od svakako najzanimljivijih novih detalja je deo o Isusu koji je mogao menjati oblike.

Naime, prema ovim spisima, Juda je Isusa poljubio kako bi ga obeležio.

– Jevreji su rekli Judi: Kako ćemo ga uhvatiti kada ne postoji jedan njegov oblik. Ponekad je crn, ponekad beo, ponekad crven, a ponekad boje žita. Ponekad je mlad, a ponekad starac – stoji u tekstu.

U tekstu stoji i da je Isus poslednju večeru proveo u društvu svog krvnika, Pontija Pilata, koji mu je predložio da umesto njega, Mesije, na krst pošalje svog rođenog sina, ali je Isus to odbio.

Reč je o prevodu koji se po prvi put pojavio u novoj knjizi eminentnog profesora istorije hrišćanstva, Roelofa van den Broeka, sa univerziteta u Utrehtu.

Zanimljivo je spomenuti i kako, prema ovom tekstu, pretvaranje vode u vino, hodanje po vodi i menjanje oblika nije jedina Isusova super moć. Naime, Isus je, stoji u tekstu, mogao postati nevidljiv.

Tekst je, tvrdi van den Broek, otkriven još 1910. ali je dugo vremena bio u vlasništvu bogatog finansijera sa Vol strita JP Morgana. Ipak, dodaje i da smatra kako ni sam autor teksta, sv. Ćiril iz Jerusalima, najverovatnije nije lično to pisao već je neko pisao u njegovo ime.

– Ljudi tog vremena, čak i kada su bili obrazovani, nisu imali kritički stav prema istorijskim činjenicama.

Čuda su za njih bila moguća, a i zašto ne bi bila i za nas? – zaključio je profesor.

(Index)

Share this post: