ITALIJA: ISTRAGA ZBOG SMRTI VOJNIKA NA KOSOVU OD URANIJUMA

italija vojskaTužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu zbog sve većeg broja vojnika obolelih od raka posle učešća u mirovnim misijama, uključujući i Kosovo, gde je tokom NATO bombardovanja korišćen osiromašeni uranijum.

Italijanski vojnici već godinama bezuspešno pokušavaju da dokažu vezu između njihovog narušenog zdravlja i osiromašenog uranijuma, prenosi RTS.

Poražavajući podaci o rastu broja obolelih od raka u Srbiji, neminovno se, primećuje RTS, dovode u vezu sa upotrebom osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja.

Isto to pokušavaju da dokažu i italijanski vojnici, koji su bili u raznim međunarodnim misijama, uključujući i Kosovo. Prema podacima Udruženja žrtava osiromašenog uranijuma, preko 300 vojnika, koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, dominantno limfnih žlezda, dok je preko 3.600 obolelo.

Međutim, pretpostavlja se da je broj obolelih znatno veći, jer se bolest ne javlja odmah, a u raznim mirovnim misijama, u Bosni i Hercegovini, na Kosmetu, u Iraku, Avganistanu bilo je preko 70.000 italijanskih vojnika. Italijanske vlasti uporno odbijaju da priznaju bilo kakvu odgovornost, negirajući vezu između opakih bolesti i osiromašenog uranijuma, uključujući i analize, čak tri parlamentarne komisije koje zbog krajnje oprečnih mišljenja članova nisu dale nikakve rezultate.

Međutim, dva poslednja slučaja, smrt 31-godišnjeg starijeg vodnika Erazma Savina, koji je bolovao od raka, a bio je u misiji na Kosmetu, kao i peti slučaj oboljenja vojnika od smrtonosnog tumora u Riminiju, takođe pripadnika mirovnih misija, bili su povod da zamenik javnog tužioca David Erkolani pokrene istragu protiv nepoznatih osoba za ubistva iz nehata, a na osnovu člana 117 vojnog krivičnog zakona.

To je 12. slučaj pokretanja sudskog procesa obolelih vojnika protiv države, koja ih, kako tvrde, nije upozorila na opasnost i preduzela prave zaštitne mere, poput američkih vojnih vlasti, koje su poučene iskustvom iz prvog rata protiv Iraka, preduzele opsežne mere zaštite za marince tokom bombardovanja Kosmeta 1999. godine.

mapa-uranijum-kosovo

Severnoatlantska alijansa zvanično priznala da je u bombardovanju 1999. godine izručila 31.000 uranijumskih projektila (10 tona). Ruski izvori govore o 90.000, a srpski o 50.000 uranijumskih projektila. Na Kosmetu 112 mesta sa uranijumskim projektilima. Zbog sumnji da su oboleli od leukemije i drugih malignih bolesti u svoje zemlje vraćeno više od 280 vojnika KFOR-a. Do kraja 2008. godine od leukemije umrlo 38 italijanskih i 37 francuskih vojnika. Američkim vojnicima kada se vrate sa Kosmeta zabranjeno da budu davaoci krvi. Pet ekipa međunarodnih stručnjaka ispitivalo prisustvo uranijumskog zračenja na Kosmety.

Kada je NATO polovinom 2000. godine u Ženevi predočio UNSP-u (radnoj grupi UN za osiromašeni uranijum) mapu – kartu Kosova i Metohije sa 112 mesta na kojima su ispaljeni projektili sa osiromašenim uranijumom u 78-dnevnom bombardovanju 1999. godine, uranijumska groznica je već počela da potresa KFOR, UMNIK, ali i celokupno kosmetsko stanovništvo. Sa predočenom “uranijumskom kartom” Kosmeta, NATO je priznao da je u bombardovanju Jugoslavije izručio 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom, municijom koja je zabranjena svim međunarodnim konvencijama. Podaci Vojske Jugoslavije govore da je NATO ispalio 50.000, a ruski izvori govore o izručenih 90.000 projektila sa ovom radioaktivnom zabranjenom municijom. Posle učestalih vesti u Zapadnim medijima, pre svih u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, o sve većem broju vojnika koji su posle boravka na Kosmetu oboleli od leukemije i drugih malignih bolesti, uranijumska groznica ne samo da je tresla KFOR, već i parlamente zemalja koje su imale vojnike u južnoj srpskoj pokrajini.

Objavljivanje istine u svetskim medijima o trovanju i umiranju vojnika KFOR-a posle povratka sa Kosova i Metohije, navelo je brojne stručne i naučne ekipe iz čitavog sveta da se pozabave istraživanjima o stvarnom radioaktivnom zračenju na ovom prostoru.

Uranijum i u kravljem mleku

Za vrlo kratko vreme, počev od kraja 2000. pa do 2004. godine, na Kosovu i Metohiji došlo je više naučnih i stručnih timova iz oblasti atomske energije koji su obavljali ispitivanja radioaktivnog zagađenja zemlje, vode, vazduha, vegetacije, životinja… U ovom periodu ispitivanja su obavljali: stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju, ekipe UN za ambijent, Kraljevsko društvo iz Londona za atomsku energiju, Švedski institut za zaštitu od radijacije, ekipe UNMIK-a, KFOR-a, jedna posebna istražna komisija OUN koja je obavljala ispitivanja samo na 11 lokacija, kao i stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije.

Sve istražne ekipe, posle obavljenih rezultata i ispitivanja radioaktivnog zračenja gde su izručeni projektili sa osiromašenim uranijumom, donele su izričitu preporuku da se ta mesta moraju zaštititi od ulaska civila i životinja. Međutim, do danas ništa od toga nije ispoštovano.

Merenja radioaktivnosti su pokazala da je nivo gama i beta radijacije nedvosmisleno veći od maksimalno dozvoljene koncentracije. Prisustvo uranijumskog zračenja otkriveno je u zemlji, vodi, vegetaciji, a u više slučajeva i u uzorcima kravljeg mleka.

U izveštaju posebne istražne komisije UN-a koja je radila na ispitivanju radioaktivnog zračenja na 11 lokacija, navodi se da je na osam mesta bila povećana radioaktivnost nekoliko puta od maksimalno dozvoljene koncentracije. I ova komisija je preporučila da se sva radioaktivna mesta obeleže i da se radioaktivni otpad ukloni, ali dalje od toga se nije odmaklo.

Prema merenjima stručnih službi Vojske Jugoslavije, za vreme samog bombardovanja na Kosovu i Metohiji, na mestima gde je ispaljena municija sa osiromašenim uranijumom, registrovana je radioaktivna kontaminacija zemljišta i do 236.000 bekerela po kilogramu zemljišta, dok je dozvoljena koncentracija najviše 200 bekerela. Osiromašenom uranijumu, kada prodre u zemlju, potrebno je najmanje 2.500 godina da se razloži u potpunosti, a za to vreme konstantno truje tlo, vodu, vegetaciju i vazduh, navode stručnjaci za atomsku energiju.

Balkanski sindrom

Sve zemlje koje imaju vojnike u sastavu KFOR-a na Kosovu i Metohiji znaju o opasnostima uranijumskog zračenja. O tome dovoljno svedoči slučaj Italije koja je izdvojila milion evra za posebnu kontrolu robe iz BiH i Kosmeta zbog uranijumskog zračenja. Vojnicima iz Amerike, po povratku kući sa Kosmeta, zabranjeno je da budu dobrovoljni davaoci krvi.

Italijanska “Vojna opservatorija” je zvanično u januaru 2005. godine objavila da je do tada čak 38 njihovih vojnika umrlo od leukemije, hočkinsovog sindroma i raznih malignih tumora. Svi su oni bili na Kosmetu ili BiH. Zbog sumnji da su oboleli od ovih bolesti, sa Kosmeta je do sada u zemlje odakle su došli vraćeno više od 280 vojnika KFOR-a. Činjenica je da su italijanski vojnici od početka službovali u mestima Metohije, oko Dečana i Đakovice, područjima koja su najviše bombardovana projektilima osiromašenog uranijuma. U italijanskom Senatu radi posebna istražna komisija od 2004. godine koja ispituje posledice uranijumskoj zračenja i trovanja italijanskih vojnika koji su bili ili dolaze sa Kosova i Metohije ili BiH.

 NATO-ova-karta-gde-su-pogodjeni-ciljevi-sa-osiromasenim-uranijumom

Posledice dejstva osiromašenog uranijuma još dugo će se osećati na Kosovu i Metohiji, s obzirom na to da još ni jedno od 112 mesta na kojima je ispaljena municija sa osiromašenim uranijumom nije očišćeno, niti je sakupljena radioaktivna municija sa svim tim radioaktivnim materijalom, a ni do dana današnjeg nijedno ovakvo mesto nije čak ni ograđeno. U 90%  slučajeva ova mesta su područja na kojima žive isključivo Albanci.

Najugroženiji prostor oko Đakovice i Dečana

Na mapama NATO-a na Kosovu i Metohiji je obeleženo ravno 112 mesta na kojima su gađani ciljevi sa osiromašenim uranijumom. Najviše projektila sa osiromašenim uranijumom izručeno je u Metohiji i to zapadno od puta Peć – Đakovica – Prizren. Više od 15 lokacija pogođenih sa osiromašenim uranijumom se nalazi na putu Đakovica – Zrze, zatim na relaciji Dečane – Rznić – Prilep- Junik (više od 10 lokacija). Veći broj lokacija zagađenih projektilima nalazi se severno od Dragaša, zatim desno od puta Prizren – Vrbničko jezero. Više lokacija sa projektilima osiromašenog uranijuma je ispaljeno jugoistočno od Uroševca, kao i nekoliko južno od Podujeva, ali i u skoro svim drugim delovima Kosova i Metohije.

Zanimljivo je da u dostavljenoj NATO-mapi nema ni jednog mesta na severu Kosova i Metohije, gde žive isključivo Srbi, koje je pogođeno projektilima sa osiromašenim uranijumom.

Epidemija kancera

Prema istraživanjima jedine referentne srpske bolnice na Kosmetu gde se Srbi mogu lečiti, u Kosovskoj Mitrovici, broj obolelih od raznih oblika karcinoma kod srpskog stanovništva je povećan za čak 200 odsto posle 1999. godine u odnosu na ranije godine, pre bombardovanja. U 2005. godini broj obolelih od karcinoma kod Srba bio je 38 odsto veći u odnosu na 2004. godinu kada je bilo evidentirano 215 obolelih.

I broj obolelih od karcinoma kod Albanaca je drastično povećan u odnosu na godine pre bombardovanja 1999. godine. Prema rečima direktora Instituta za radiologiju u Prištini, Dževata Bicaja, u drugoj polovini 2004. i 2005. godine u Prištini je evidentiran karcinom kod 3.500 Albanaca iz svih delova Kosova i Metohije, a u poslednje dve godine Ministarstvo zdravlja iz Prištine je zvanično objavilo da se godišnje na Kosovu i Metohiji registruje oko 5.000 obolelih od malignih bolesti.

U zdravstvenim centrima na Kosovu i Metohiji govore da je u svetu, navodno, “normalno” da među 100.000 stanovnika bude šest sa malignim oboljenjima, dok je na Kosovu i Metohiji na ovaj broj čak 200 obolelih, što je alarmantno. U zdravstvenim ustanovama na Kosmetu za glavnog uzročnika ovakvih oboljenja okrivljuju uranijumske projektile NATO-a koji i dalje ubija.

Tanjug,RTS,Fond S. Jovanović


Share this post: