IZ „ČISTE VERZIJE PAKLA“ U ALKATRAZ NA STENOVITIM PLANINAMA

Evropski sud za Ljudska Prava prošlog meseca je doneo presudu da Hamza i još četiri zatvorenika (takođe teroristi),  osumnjičenih za terorizam, mogu biti izručeni u Ameriku da bi se suočili sa suđenjem.

Propovednik je navodno imao plan da napravi kamp za obuku terorista u Oregonu, da bi pomagao džihadistima u Jemenu.

Njega će verovatno prebaciti u zatvor sa najvišim stepenom bezbednosti u Americi, poznat kao „Alkatraz na Stenovitim planinama“. Inače, Amerikanci tu drže najopasnije zločince.

Hamza je izgubio svoju desnu ruku u eksploziji u Avganistanu. Sada je poznat po svojoj metalnoj kuki, koju može da izgubi nakon deportacije u Ameriku, jer je u „Alkatrazu“ zabranjeno svako improvizano oružje.

„Svaki put kada nam dođe zatvorenik sa nekom vrstom protetike, ocenjujemo da li taj uređaj može da izazove nesigurnost i zabrinutost u okviru objekta“, izjavio je portparol Federalnog Zavoda za zatvore.

Hamza je trenutno u ADX zatvoru u Firenci, i njegovi advokati se bezuspešno bore da dokažu da je sada pod „nečovečnim i ponižavajućim uslovima“.

Zatvor u Firenci još popularno nazivaju i „čista verzija pakla“. U njemu se između ostalih nalaze jedan bivši upravnik zatvora, Ričard Reid – bombaš sa cipelom, Zakarias Mosaoi – zvani 20-seti, 9/11 otmičar i ostali koji su na primer ubijali zatvorenike i stražare u drugim zatvorima, pa su premešteni ovde.

Drže se u ćelijama 23h dnevno. Krevet, sto i stolice su nepokretni i izliveni od betona, a hrana se ubacuje kroz otvor na vratima.

Prolaze kroz skener i detaljno pretraživanje tela nakon tuširanja i odlaska u ćeliju, a pošto je razvijen strah među čuvarima od improvizovanog oružja, ograničeni su na jednu četkicu za zube, sa ručnikom za peškir koji je vezan za pod.

Ogledala su napravljena od poliranog čelika.

Svaka ćelija ima prozor koji ima pogled samo na nebo, tako im otežavajući da znaju u kom delu zatvora se tačno nalaze ako planiraju bekstvo.

Vežbaju isključivo u velikim kavezima napolju ili u sali bez prozora.

Zatvor je otvoren 1994.godine, nakon bujica pobuna i ubijanja stražara u drugim zatvorima.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: