IZGUBILI POSAO NAKON PRIČE O MONSANTU I KANCEROGENOM MLEKU

Ovaj članak je napisan kao savršen primer kako Monsanto i glavni mediji, rade protiv naše bezbednosti i van granica istine.

Foks Njuz novinari, Stiv Vilson i Džejn Akre, otkrili su uznemirujuću informaciju kada su od svoje novinarske kuće dobili zadatak da pronađu priču i subjekte za novu emisiju pod nazivom „Istražitelji“.

Jedna od prvih priča sa kojom su došli, bila je, da je najveći deo mleka u Kaliforniji bio kontaminiran veštačkim hormonom rasta „Posilac-om“. Ovaj hormon se ubrizgava kravama da bi proizvodile više mleka, a dokazano je da izaziva rak.

„Sa Monsantom, nisam u početku shvatala koliko efikasno korporacije mogu raditi, da bi izbacili na tržište ono što oni žele. Imali su razne nivoe koordinacije vezane za svoje proizvode i naume. Prvo su morali da pridobiju univerzitetske profesore. Sledeći su bili stručnjaci. Zatim novinari i javnost. Na kraju su pridobili i „FDA“. Oni su uverili savezne regulatore prehrabenih proizvoda, da su njihovi proizvodi sigurni za dalji plasman na tržište, i učinili su to veoma lukavo“, izjavila je Džejn Akre.

Naučnici iz kanadskog zdravstva, pažljivo su ispitali Monsantov hormon rasta, i došli do zabrinjavajućih rezultata, koji su pokazali da on nije u skladu sa bezbedonosnim zahtevima, i da može da se apsorbuje u telo sa ozbiljnim posledicama po ljudsko zdravlje. Ovaj nalaz kanadskih naučnika, misteriozno je izbrisan iz konačnog Monsantovog izveštaja, koji su morali da prilože nadležnim instancama.

Za razliku od onih u SAD-u, kanadski naučnici su ustali i proglasili da „Posilac“ nije bezbedan.

Dr. Šiv Čopra je rekao.. „Veliki broj naučnika i lekara je pod pritiskom, i prisiljeni su da donose lekove sumnjive bezbednosti, uključujući tu i „Posilac“. Ja sam lično bio veoma zabrinut zbog toga što postoji vrlo ozbiljan problem tajnosti, zavera i ostalih stvari te prirode… Trebalo bi nešto uraditi povodom toga.“

Uprkos svemu tome, Posilac nije povučen sa tržišta.

Stiv Vilson i Džejn Akre napisali su priču za Fox, čak su i kupili oglase za promovisanje šou-a. Ali, dan pre emitovanja emisije, dobili su pismo od advokata iz Njujorka, koji je zastupao Monsanto.

Stiv objašnjava.. „Priča sadrži mnoge informacije, koje bi vas uplašile, kao emitera ili menadžera, pa su vlasnici moje medijske kuće odlučili da povuku priču na još jednu proveru. U ovoj priči ne postoje nikakve činjenične greške. Obe strane su se mogle čuti i imati priliku za razgovor.“

Nedelju dana kasnije Monsanto je poslao drugo pismo, gde preti teškim posledicama po Fox Njuz, ako priča bude emitovana.

Fox se, pod pretnjom da će biti tužen i suočen sa tim da će izgubiti novac od oglašavanja, zabrinuo za svoj profit od povlačenja reklama za razne Monsantove proizvode, kao što su Raund ap, Nutrasvit, Aspartam i drugi.

Nešto kasnije, vlasnici ove medijske kuće su predložili Stivu i Džejn da ovu priču predstave gledaocima na mnogo drugačiji način od onog izvornog, što su, njih dvoje odbili.

Uskoro su bili otpušteni zbog neposlušnosti.

Posle par nedelja, pozvao ih je generalni direktor Foxa nudeći im isplatu ostatka zarade do kraja godine, ako budu ćutali oko toga šta je Monsanto uradio.

Oni su i to odbili.

Uskoro su se svi našli na sudu, i posle višemesečnog suđenja, sudije su dosudile da Džejn treba da dobije 425.000 dolara na ime odštete za otkaz od strane Fox-a.

Međutim, sudije apelacionog suda, na osnovu Foxove žalbe na presudu, su presudile da to što je Fox radio u slučaju Stiva i Džejn nije protiv zakona, pa su predhodnu presudu učinili nevažećom, i povukli njenu nagradu od 425.000 dolara.

Time je Monsanto još jednom pokazao, da u svojim rukama ne drži samo profesore, naučnike, političare, institucije i glavne medijske kuće.. već i sudove…

 Stanley Ipkas

Share this post: