IZNUĐENA MOĆNA KONTRA ALIJANSA „RUSIJA-IRAN“

Iran i Rusija potpisale Memorandum o razumevanju za povećanje bezbednosne saradnje

Islamska Republika Iran i Rusija potpisali su memorandum o razumevanju za povećanje bezbednosne saradnje između dve zemlje.

Iranski ministar unutrašnjih poslova Mostafa Mohamad-Najar i njegov ruski kolega Vladimir Aleksandrovič Kolokolčev potpisali su Memorandum tokom sastanka u Teheranu u utorak.

Kolokolčev je stigao u iransku prestonicu u dvodnevnu zvaničnu posetu na poziv iranskog ministra unutrašnjih poslova.

„Potpisivanje Memoranduma bezbednosti je kamen temeljac u širenju saradnje između dve zemlje“, izjavio je Muhamed-Najar.

Iranski ministar unutrašnjih poslova je dodao da dobri odnosi između Irana i Rusije zahtevaju da Teheran i Moskva sarađuju kako bi obezbedili sigurnost u regionu.

„Obuka policijskih snaga i pružanje bezbednosti u regionu bili su među glavnim pitanjima razgovora“, a iranski ministar je dodao da su tema bili i razni drugi problemi, kao što su saradnja u oblasti Kaspijskog mora, borbi protiv organizovanog kriminala, kao i trgovina drogom .

Kolokolčeva poseta je prva u Iranu od strane ruskog ministra unutrašnjih poslova od pobede Islamske revolucije 1979.

Iranski ministar unutrašnjih poslova posetio je Rusiju na poziv ruskog kolege u januaru 2012.

 

Ali Akbar Velajati: „Bašar al-Asad je za nas crvena linija“

Ali Akbar Velajati, visoki iranski zvaničnik i savetnik Vođe Islamske Revolucije, Aliju Hameneiju, usprotivio se pokušaju rušenja sirijskog predsednika i istakao kako je sudbina Bašara al-Asada „crvena linija“ za Iran.

Napomenuo je kako bi padom Assada došlo do prekida osovine otpora protiv Izraela (Iran – Sirija – Hezbolah).

„Glavni razlog našeg fokusa po pitanju sirijske situacije je sprečiti pad linije otpora prema Izraelu. Ukoliko bi sirijski predsednik Bašar al-Asad pao, tada bi došlo do prekidanja linije otpora prema Izraelu“, rekao je Velajati, ali takođe je jasno naglasio kako potpora Asadu iz Teherana ne znači da Iran neće poštovati volju sirijskog naroda kada je reč o biranju vođe.

„Mi verujemo kako su Siriji potrebne reforme koje zahteva sirijski narod, ali do njih se može doći bez nasilja i bez oslanjanja na podršku SAD-a.

Pojedine reakcionarne zemlje kao što je Katar, snadbevaju teroriste u Siriji oružjem, a sve sa ciljem kako bi srušili Asada.

Regrutuju se militanti iz Somalije i Afganistana koji vrše masakre, ovo je sve indikacija stranih zavera. Niko izvan Sirije nema pravo odlučiti hoće li Asad otići ili ostati“, zaključio je Velajati.

 

Press TV

Share this post: