KAD SU LJUDI POMRLI I POSTALI INVALIDI, SETILI SE DA ODSTRANE OTROVE

Dok se sami potrošači ne počnu brinuti o svom zdravlju, to sigurno neće činiti bezobzirne kompanije koje jedino prate profit.

Hemija koja se koristi za nalepnice u konzervama naziva se bisfenol A i povezana je sa nizom zdravstvenih problema uključujući rak dojke, prostate, neplodnost, rani pubertet kod devojčica, tip 2 dijabetes, gojaznost, hiperaktivnost i druge.

Kembel fabrika se bavi proizvodnjom sušene supe u Velikoj Britaniji i već je počela da koristi alternative za bisfenol A u nekim pakovanjima čorbe. Radi na tome da se ukinu nalepnice na svim konzerviranim proizvodima koje sadrže dotičnu hemiju.

Ali Amerikanci nisu pristupni za saradnju kao Englezi, i samim tim za zaštitu svojih potrošača. Oni nas ubeđuju da je bisfenol A bezbedan i da ne može naškoditi ljudima. Verovatno nisu očekivali tolike gubitke u proizvodnji jer izbacivanjem ovih nalepnica se očekuju značajni troškovi.

Portparol Agencija za zaštitu hrane izjavio je: „Bisfenol A, koji se stavlja na nalepnice konzervi ne predstavlja rizik za potrošače. Ali ćemo nadgledati svaki novi deo posla da bi videli da li ima bilo kakvih implikacija i saveta za naše potrošače i proizvođače“. Dodala je i to da Agencija za zaštitu hrane zasniva svoje tvrdnje i savete za potrošače,  na bazi naučnih dokaza i mišljenja nezavisnih naučnika.

Agencija za zaštitu hrane planira da preispita politiku upotrebe „bisfenola A“, nakon što je Evropska bezbednost prehrambenih proizvoda objavila novo mišljenje i stav o hemijskim sastojcima.

Portparolka Evropske bezbednosti prehrambenih proizvoda rekla je da će, ako njihova revizija pokaže značajan rizik od kontaminacije bisfenola A, zabraniti proizvodnju, prodaju i korišćenje.

 

Uključili su se i američki aktivisti fondacije za zdravlje, koji su pozdravili ovu vest.

Jedan od njih je rekao: „Odluka evropske bezbednosti prehrambenih proizvoda da urade nešto u vezi bisfenolom A je pobeda za potrošače koji su zahtevali promenu. Dodao bih i to, da ako u današnje vreme želiš biti pravi lider jedne firme i industrije, tvoja kompanija mora da u potpunosti obelodani rok za prestanak korišćenja ovakvih ili drugih proizvoda i samim tim, iznese potrošačima alternative koje će biti korišćene“.

Drugi aktivista fondacije za zdravo dete je rekao: „Roditelji samo žele da budu sigurni da deci daju Kembelinu supu bez toksičnih hemikalija koje doprinose raznim bolestima. Ja se zahvaljujem što je učinjen prvi korak.

U međuvremenu je međunarodna nalepnica proizvođača, „Bizerba“ promenila proces u proizvodnji da bi eliminisala bisfenol A.

Direktor firme za nalepnice i potrošni materijal je rekao: „Mi smo sigurni da su štamparske boje koje smo koristili za nalepnice bile bezopasne“, ali je dodao:“ mogu da odahnem zbog operatera koji su imali natprosečan nivo kontakta sa nalepnicama iliti bisfenolom A.

Firma Kembel planira se da se postepeno ukine bisfenol A u svim prehrambenim konzervama do 2015.godine.

Sada bi trebali da odahnu svi ljubitelji, sad već u prošlosti kontroverzne (nadamo se) „Kembeline supe“.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: