KAKO SE BRITANSKA KOLONIJA OBRAČUNAVA SA BRITANCIMA

Britanskoj porodici koja je živela na Bermudima preko 20 godina je naredjeno da se isele jer je Vlada Bermudskih ostrva donela zakon sa ciljem da smanji dolazak imigranata iz Velike Britanije.

Stefenu i Kirsti Tomlison, sa njihovo dvoje dece je dato jedva mesec dana da odu sa ostrva nakon što je njegovo radno mesto ugašeno.  Sada je porodica zamenila peščane plaže i sunce za beton i rizlu, nakon povratka u rodni grad u Engleskoj. Njima je naređeno da odu iako su njihova deca rođena na Bermudskim ostrvima. Stefen je radio kao slikar, dok je njegova žena imala kozmetički salon sa klijentima poput Ketrin Zita Džons i Majkl Daglasa.

Po zakonu na Bermudskim ostrvima, Britancima je dozvoljeno da ostanu, ako su konstantno u zemlji od 1989.godine. Porodica je propustila da se pozove na taj zakon samo zbog dve godine razlike. Morali su da prodaju sve što imaju da bi uopšte mogli da se vrate u Britaniju.

2010.godine su opet pokušali da uđu u zemlju sa dozvolom za rad, ali Vlada ih je dočekala sa novim zakonima koji propagiraju zapošljavanje svojih građana. Samo visoko obučeni stranci sa posebnim veštinama mogu dobiti dozvolu za rad, ali ne kozmetičar i slikar.

Vlada je čak obezbedila poreske olakšice za one firme koje zapošljavaju svoje sugrađane koji su bili bez posla, i optužuju Britance i druge imigrante da su ih marginizovali.

Izjasnilo se i Britansko Ministarstvo inostranih poslova i kaže da nije u stanju da zaustavi Vladu ostrva u forsiranju Britanaca da se odreknu  posla i vrate u svoju zemlju.  Dodaju da su Bermudska ostrva britanska kolonija ali i da imaju kontrolu nad sopstvenim imigracionim sistemom.

izvor: Vestinet.rs

Share this post: