KAKVA FARSA? TO JE TA DEMOKRATIJA O KOJOJ TRUBE

Južna Koreja – uhapšen zbog Twitter poruke „Živeo General Kim Jong-Il“, preti mu 7 godina zatvora

 

Udruženje za ljudska prava, Amnesty International, zahteva od vlade u Seulu da oslobod mladog južnokorejskog državljanina koji je uhapšen pod optužbama da je „pomagao neprijatelju“ na način da je „re-tweetao“ (širenje poruka na socijalnoj mreži Twitter) poruke koje su na Twitter postavljene od strane Severne Koreje.

Kako prenosi The New York Times, Park Jeong-Geun (24), aktivist socijalističke stranke, uhapšen je prošlog meseca nakon što je na svom Twitter profilu preneo poruku sa sadržajem„Živeo General Kim Jong-Il“.

Amnesty International čvrsto je stao u njegovu odbranu: „zatvarati nekoga zbog slobodnog izražavanja je kršenje međunarodnog zakona, ali u ovom slučaju optužbe protiv 
Park Jeong-Geun-a su jednostavno smešne i trebale bi biti odmah povučene“.
Amnesty International također navodi kako je stranka kojoj je pripadao Park često kritikovala Severnu Koreju i aktuelni režim u toj zemlji.

Mladi Park Jeong-Geun pokušao se odbraniti pred sudom rekavši kako je objavom sporne poruke zapravo želeo ismijati severnokorejski režim, a ne podupirati ga.
Ipak, ta opravdanja nisu pomogla – nalazi se u zatvoru još od 11.1.2012. i čeka ga do 7 godina zatvora na osnovu rigoroznog zakona o „Nacionalnoj sigurnosti“.

Aktivisti za ljudska prava navode kako vlasti u Južnoj Koreji koriste kontroverzni zakon o Nacionalnoj sigurnosti za represiju nad vlastitim stanovnicima.
„Taj zakon se ne koristi za sprečavanje opasnosti po zemlju, već da bi pretili  ljudima i da bi se ograničavala njihova prava na slobodu govora. Taj zakon se mora reformisati, ukoliko vlada to ne može napraviti, zakon treba potpuno ukinuti“, istakao je predstavnik Amnesty International-a.

 

New York Times,Advance

Share this post: