Kasnimo sa izgradnjom sistema za ODBRANU ČOVEČANSTVA od pretnji iz svemira!

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Iako je šansa za ovakvu katastrofu jako mala, stručnjaci NASA upozoravaju da se ljudski rod ne može suprostaviti pogubnom scenariju koji bi usledio.

Jedan od načina da se predupredi katastrofa, jeste izgradnja raketnog štita, koje bi presreo asteroid.

– Vrlo malo je urađeno po pitanju odbrane od pada nebeskih tela. Opasni asteroidi i rakete najčešće zaobilaze Zemlju, ali je opasnost uvek tu. Udarac velikog asteroida bio bi jednako poguban po ljudsku vrstu kao i po dinosauruse, koji su u tim okolnostima izumrli – reči su doktora Džozefa Nuta, na sastanku Unije geofizičara u SAD.

Godine 1996. putanja komete je bila na neuobičajeno bliskoj razdaljini od naše planete, dok je 2014. godine, jedna kometa gotovo očešala Mars.

Nut objašnjava da je neophodno izgraditi raketni štit koji bi sačuvao svet od apokalipse. Takođe, na nosaču bi bio postavljen posmatrač koji bi pratio zbivanja u kosmosu. Tako bi se eventualni udar mogao preduprediti u vremenskom periodu od 5 godina. Čak bi i prognoza od godinu dana unapred pomogla da se spreči udarac asteroida u Zemlju.

Ovo nije prvo upozorenje koje dolazi od naučnika bliskih NASA. Prethodno je Džon Holdren upozorio da bi svet mogao imati strahovite posledice od eventualnog udara.

– Nismo u potpuosti spremni, ali smo na dobrom putu da učinimo nešto po pitanju odbrane sveta –  reči su Holdrena.

Eksperti su registrovali dva katastrofična incidenta, jedan u Čelijabinsku 2013. godine i 1908. u Tunguskoj.

Iako pojedini naučnici odbacuju mogućnost preživljavanja u slučaju udara, Holdren kaže da je moguće uraditi mnogo toga na sistemu odbrane.

– Ukoliko smo razvijena civilizacija kao što bi mnogi rekli, moramo biti pripremljeni na vanredne opasnosti koje dolaze iz kosmosa, jer bi šteta bila nenadoknadiva – zaključuje Holdron.

Kako bi misija izgradnje štita bila izvodljiva, neophodna je opsežna edukacija konstruktora ali i budućih zaposlenih. Troškovi implementacije čitavog projekta kreću se do 1,4 milijarde dolara s tim što bi prvi letovi izvedeni 2021. godine. Tada bi bilo moguće uspostaviti osmatračnicu, koja bi pratila zbivanja u kosmosu.

Platforma će biti spremna za lansiranje raketa, već od 2026. godine, piše Dejli mejl.

Ultimativni plan je da letelica bude spremna da sa asteroida skida kamen po kamen, čime bi bilo omogućeno usmeravanje nebeskog tela ka putanji koja zaobilazi zemlju. 

(Dnevno.rs)

Share this post: