KINA OBEĆALA DA NEĆE UZIMATI ORGANE POGUBLJENIM ZATVORENICIMA

 

Kina će ograničiti svoju rasprostranjenu praksu da uzima organe od pogubljenih zatvorenika u narednih tri do pet godina. Potrebno je da uspostavi nacionalni sistem donacija.

Kineski zdravstveni zvaničnici obećali su da zatvorenici neće biti glavni izvor organa za transplataciju u narednih tri do pet godina i da će da naprave sistem donacija.

Kina je obećala da će smanjiti oslanjanje na organe osuđenika na smrt, ali je velika potražnja i hronični nedostatak organa iz donacija, uslovila da zatvorenici budu glavni izvor.

Zamenik ministra zdravlja Huang Jiefu rekao je da vlada želi da potpuno ukine ovu praksu i da su u postupku formiranja nacionalnog donatorskog sistema.

Peking je zabranio trgovinu ljudskim organima 2007 godine a dve godine kasnije pokrenuo nacionalni program donacija koji se trenutno uhodava u 16 provincija.

Potražnja za transplatacijom organa i dalje daleko prevazilazi ponudu u zemlji od 1,3 milijarde ljudi.

Procenjuje sa da 1,5 miliona ljudi svake godine treba da obavi transplataciju, ali da to obavi samo 10.000, navodi se u statistikama Ministarstva zdravlja.

Zbog ove situacije u Kini se obavlja ilegalna trgovina organima, koje vlast pokušava da suzbije,

U Kini ceo projekat donacije organa ide sporo jer je rasprostranjeno verovanje reinkarnaciju posle smrti, pa zato postupak ide sporo i u nedovoljnom obimu.

Međunarodne organizacije za ljudska prava već dugo optužuju Kinu za uzimanje organa od pogubljenih zatvorenika, bez saglasnosti osuđenog kao i njegove porodice.

Kineska vlada je uvek takve navode ignorisala.

Huang je izjavio da se od 2009. godine poštuju prava zatvorenika i da od pogubljenih uzimaju organe samo uz njihovu saglasnost.

On je u više navrata priznao da uzimanje organa od pogubljenih zatvorenika nije odgovarajući izvor.

Vestinet

 

Share this post: