KINA U 2013. POSTAJE LIDER U KOSMOSU ISPRED RUSIJE I SAD

CHINA SPACE

Kina se sa sve većom brzinom probija u kosmos. 2013. godine namerava da lansira u orbitu 20 kosmičkih aparata. U slučaju da u tome uspe, prestići će Rusiju i SAD.

Između ostalog, Kina planira da u drugoj polovini godine lansira istraživački satelit na Mesec. Sletanje na Mesec biće prvo u istoriji kineskog svemirskog programa i novi korak u osvajanju kosmosa.

Nova kineska sonda treba da obleti oko Meseca, da aterira na njega, pošalje informacije o istraživanju površine i vrati se na zemlju. Ukoliko sve bude proteklo kako treba, to će biti prvo namensko sletanje na Mesec za 40 godina posle neuspešnog sletanja sovjetskog kosmičkog aparata 70-ih godina prošlog veka.

Kineska grupacija u orbiti se po broju kosmičkih aparata već izjednačila s ruskom, a po rokovima aktivnog postojanja satelita Kina značajno prevazilazi Rusiju. Kina se 2010. godine prvi put u istoriji kosmonautike izjednačila sa SAD po broju lansiranja.

Tada su obe zemlje izvršile po 15 uspešnih startova u svemir. Pritom su kineske rakete lansirale u orbitu 20 satelita, a američke 35.

Sad Kina u orbiti ima 200 kosmičkih aparata – oko 20% ukupnog broja na svetu. Od 20 kosmičkih aparata koje planira da lansira u orbitu ove godine tri četvrtine će direktno ili indirektno biti angažovane u vojne svrhe, izjavio je za „Glas Rusije“ direktor analitičkog Centra za društveno-politička istraživanja Vladimir Jevsejev:

 

Kina razvija svoj program podvodne flote, atomske podmornice s balističkim raketama. S ove tačke gledišta za njih je od principijelne važnosti da odrede navigaciju. Verovatno će se za navigaciju podmornica koristiti upravo kosmički sistem. To je jedna od namena razvoja satelita za vezu.

Osim toga, Kina postepeno povećava mogućnosti vezane za mobilne raketne komplekse. Informacije sa satelita su takođe od kritične važnosti za njih.

Kina razvija svoj kosmički program u situaciji kad Amerika stvara pojas protivraketne odbrane od Aljaske do Australije preko Japana, Južne Koreje i Filipina. Američka PRO je predviđena na obuzdavanje raketnog potencijala Kine, smatra Vladimir Jevsejev. Kina će na to reagovati iz kosmosa:

Kina radi na mogućnostima usporavanja delatnosti SAD u kosmičkoj oblasti. Ona će posebnu pažnju posvećivati granicama PRO zbog toga što su njene mogućnosti u sferi balističkih raketa ograničene.

Očigledno, jedan od ciljeva kosmičkog programa jeste dobijanje potpunijih informacija o postojećim američkim bazama. Može se govoriti o praćenju lansiranja raketa prilikom razvoja elemenata američke PRO u Aziji, saveznika SAD – Japana, Republike Koreje i Tajvana.

U toku prve decenije ovog veka Kina je u svoj kosmički program uložila oko 11 milijardi dolara. To je otprilike 15 puta manje nego SAD. Međutim, po tempu rasta finansiranja kosmičkih programa Kina već nekoliko godina prestiže SAD i Rusiju.

 

Vladimir Fjodorov

ruvr

Share this post: