KOMANDANT SIRIJSKIH POBUNJENIKA RAZOČARAN REVOLUCIJOM

Jedan od vodećih komandanata sirijskih pobunjenika Abu Mahmud sa ogorčenjem je rekao agenciji AFP: „Revolucija u Siriji je gotova, izdali su nas!“

Abu Mahmud je bivši oficir sirijske vojske i prebeg, a sada je komandant „Bataljona 309“, pobunjeničke formacije koja iz grada Atme (u bilizini turske granice) vrši upade u Siriju. A u razgovoru za AFP uopšte ne krije svoje razočarenje stanjem u tzv. Slobodnoj sirijskoj armiji (FSA) i kriminalnim ponašanjem vođa opozicije i besramnim bogaćenjem pojedinih komandira na terenu.

„Istinska revolucija u Siriji je gotova, izdati smo“, izjavio je Abu Mahmud koji se sa tridesetak istomišljenika i sedam kalašnjikova pre dve godine odmetnuo i pridružio islamističkim milicijama u nadi da će svrgnuti vladu u Damasku. Sada otvoreno govori da je počeo sumnjati u ciljeve za koje je mislio da se bori.

I govori: „Pre smo dobivali i novac od Mustafe Šeika, bivšeg komandanta Slobodne sirijske armije. Sada na frontu dobijamo samo municiju, ali ne i oružje i novac. Poslali su nas kao ovce na klanje. Čak nemamo šta da jedemo.

Za šta se borimo? Za našu zemlju ili za one koji besramno kradu i zauzimaju značajne pozicije koristeći se revolucijom. Sramota je kako su se obogatili na račun istinskih revolucionara, koji su poginuli u pravim danima borbe. U zonama pod našom kontrolom pljačkaju sve što stignu. Gde god dođu, uzimaju sve što se može prevesti u Tursku i to prodaju. Uzimaju sve: automobile, električne aparate, gorivo, antičke predmete, baš sve“.

Abu Mahmud je nabrojao imena desetak komandira FSA čiji je jedini cilj da „uzmu sve što se može uzeti u Idlibu i Alepu“. Za jednog od njih, pod čijom komandom je sto ljudi, rekao je da je poznat po svojim pljačkaškim pohodima u Alepu, gde upada u napuštene stanove i po prodaji oružje potrebnog za borbu, kao i otetih automobila.

„Prodao je čak i ofis u pograničnom gradu Bab al-Hava iz kojeg je komandovao da bi sagradio dve kuće i oženio treću ženu. Problem je što te ljude podržavaju iz inostranstva“, rekao je Abu Mahmud.

„Njujork Tajms“ je u isto vreme objavio razgovor sa drugim pobunjeničkim vođom koji je rekao:

„Zašto je Amerika intervenisala u Libiji, a u Siriji ne? Po mom mišljenju, Amerika ovim ratom želi da oslabi Asadovu vojsku za sukob s Izraelom. Amerika se samo brine o Izraelu i to je razlog što verujemo da se samo Alah i džihadisti brinu o nama“.

 

Fakti

 

Share this post: