KOSOVO, ZEMLJA KRIMINALA, KORUPCIJE, DROGE I KRVNE OSVETE

kosovo pristina albanciMisija Euleks je do sada koštala 1,3 milijarde dolara a Kosovo je ipak ostalo zemlja kriminala, korupcije, droge i krvne osvete.

 

Za nemački „Spiegel“ veteran insajder pružio je sumorni izveštaj o naporima EULEKS-a na Kosovu

 

„KAD NAPUSTIMO KiM IZA NAS ĆE OSTATI KOSOVSKI TALIBANI“

 

Od  2008 EU je imala hiljade vojnika, sudija i istražitelja na Kosovu da pomognu da se izgradi demokratija Zapadnog stila. Ali je, nemački policijski činovnik koji je tamo proveo više godina, rekao da je Kosovo još pod uticajem korupcije, lojalnosti klanovima  i droge, dok oni na vlasti samo čekaju da se reformatori povuku sa Kosova..

Kosovski Albanci su slavili u podeljenom gradu Kosovska Mitrovica 2010 kada je Međunarodni sud pravde doneo odluku  o legalnosti nezavisnosti Kosova. Uprkos naporima EU, zemljom dominiraju droga, klanovi i korupcija.

Razvoj ustavne države na Kosovu je najveća i najskuplja misija pomoći u istoriji EU.  Takozvana misija EULEKS sa osobljem od oko 2.500 ljudi, koštala je više od milijardu € (1.3 milijarde $) od 2008 godine. Ipak, u nedavnom izveštaju revizora Evropskog suda  utvrđeno je da je misija jedva postigla uspeh.

On zaključuje da je nivo organizovanog kriminala i  korupcije i dalje visok, dok je sudstvo neefikasno i pati od prevelikog političkog uticaja. Nemački policijac je upoznat sa uslovima koji vladaju na Kosovu tokom niza godina i on potvrđuje zaključke iz izveštaja na osnovu sopstvenog iskustva u zemlji.

Prema zakonima koji važe za državne službenike u Nemačkoj, on je morao da ostane anoniman.
Ja upoređujem razvoj policijskih snaga na Kosovu sa Termoelektranom u Obiliću, u blizini glavnog grada Prištine.

Otkako je NATO proterao Srbe sa Kosova 1999. godine, bilo je planova da se instalira filter u fabrici, ali se to još uvek nije dogodilo. Umesto toga fabrika nastavlja da i dalje pušta zagađenje u vazduh. To je istovetna priča sa EU i njenim naporima da se uspostavi politički čist i funkcionalni  sudski pravni sistem na Kosovu.

Poznajem Kosovo duže od 10 godina. Po mom mišljenju nismo skoro ništa postigli u ovom trenutku. Uglavnom sam razočaran policijom. Uprkos višegodšnjim intenzivnim treninzima i opremom koja ispunjava evropske standarde, policijski službenici su više zainteresovani za kontrolu brzine vožnje nego za borbu protiv kriminala.
Jurenje za vozačima koji prebrzo voze ne zahteva nikakav napor, samo sedite udobno u svojim toplim policijskim kolima.

 

Moj utisak je da je korupcija veoma raširena među kosovskim policijskim službenicima. Kako su mi rekli, ako ste uhvaćeni u ukradenom vozilu, sve što treba je da podmitite policijskog službenika i on će za to da se pobrine.

Glavni kriminalci su već odavno van domašaja, zaštićeni tradicionalnom klanovskom strukturom, i mrežom “starih momaka” iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) među kojima su policajci većinom regrutovani. Oni očigledno ne žele da budu uzbunjivači, a teško da bi hteli da istržuju o svojim  bivšim  komandantima koji su se obogatili trgujući  drogom.

Zid ćutanja je neprobojan za nas policajce, i tako štiti njihove mreže. U stvari mi jedva da imamo pojma šta se dešava u relanosti. Npr. grad Uroševac se smatra najvećim centrom za trgovinu drogom na Balkanu, a jedva da smo zaplenili neke značajne količine droge u tom gradu…

 

U KANDŽAMA ORGANIZOVANOG KRIMINALA”

Jedino što je svima jasno je da je Kosovo u kandžama organizovanog kriminala. Treba samo da pogledate da na mnogim novim benzinskim stanicama i u tržnim centrima gotovo da nema kupaca.  

Nije teško shvatiti da jedini njihov cilj bio da se opere novac. Pored toga svuda se grade stambene zgrade, ima više luksuznih automobila nego u susednoj Makedoniji, iako je tamo prihod po glavi stanovnika veći.

Samo pre nekoliko nedelja su uhapšeni predsednik Opštinske vlade Prištine i Kosovske fudbalske federacije. Oni su optuženi da su obećavali zemljište u zaštićenoj zoni, onima koji su hteli tu da grade, za mito u skupim kolima.  Razlog zašto se to pojavilo na svetlu dana, je to da dozvole nisu izdate, a zvaničnici koji su  potplaćeni su hteli da zadrže skupa kola.

Pravosuđe je daleko od toga da je u potpunosti funkcionalno. Mnoge pozicije nisu popunjene ili se stalno dopunjuju. Neke sudije su poznate po tome da neće da sude određene slučajeve.

Kolega mi je rekao da je ratni zločinac osuđen na 15 godina zatvora, viđen na ručku sa jednim od vodećih političara u Prištini.

Uspeh je ako se podigne optužba protiv bivšeg pripadnika OVK. Primer za to je Fatmir Ljimaj, popularni političar iz vladajuće partije i poslanik u parlamentu. On je čak bio i ministar neko vreme. On je optužen da je odgovoran za mučenje i smrt 7-oro Srba i šiptara dok je bio komandant UČK. Ključni svedok, koji je doveden u Nemačku, radi sopstvene zaštite, izvršio je samoubistvo, u Duizburgu u septembru 2011. godine. Sud je u maju 2012. oslobodio Ljimaja.

Kosovo je zemlja u kojoj je još živa viševekovna tradicija krvne osvete kao deo kulture. Mi iz centralne Evrope nismo bili u stanju da ubedimo Kosovske Albance o prednostima usvajanja novog pravnog sistema i vrednosti koje mi imamo na Zapadu. Razlog za to je da oni vide da su stare strukture još na snazi, dok su vladajuće inistitucije slabe.

Bojim se da će Kosovari da nas prevare kao i Talibani koji samo čekaju da se zapadne trupe povuku iz Avganistana.

I pored svega toga oni koji su odgovorni za EULEKS ne govore istinu onima u Briselu. Oni šalju “slatke izveštaje ” (šećerom prekrivene), koje zovu “OK raporti”. Verovatno oni to moraju da urade da bi zadržali svoj posao, tako da bi mogli  i dalje da rade u inostranim misijama. Ali to neće pomoći Kosovu.

 

Spiegel
(Sa nemačkog na engleski preveo Kristofer Sultan)

FBR prevod: Ljiljana Jovanović

FBreporter

Share this post: