Kreće potraga za vanzemaljcima: Naučnici iz 11 zemalja na zajedničkom projektu!

Potraga

Združenim naporima više zemalja počeće gradnja „Kvadratne kilometarske rešetke“ – radiointerferometra pomoću kojeg naučnici imaju nameru da izuče posledice Velikog praska.

A takođe: da pokušaju da konačno otkriju vanzemaljce.

Kako je objavila kineska Nacionalna opservatorija, biće to najveći u svetu radiointerferometar, a u njegovoj gradnji učestvovaće 11 zemalja. To su: Australija, Velika Britanija, Kanada, Kina, Nemačka, Indija, Italija, Novi Zeland, Južnoafrička Republika, Švedska i Holandija.

Dogovorena je već prva faza, a koštaće 650 miliona evra.

Prva faza, inače predviđa podizanje na teritoriji Južnoafričke Republike 200 tanjirastih antena, a na teritoriji Australije – preko sto hiljada „vibrirajućih antena“.

U projekat su uključeni naučnici iz više od sto instituta iz 20 zemalja.

Projekat bi trebalo da startuje 2018. godine, a astrofizičari iz pomenutih 11 zemalja računaju da će već 2020. početi da dobijaju prve podatke.

Sve antene će biti usmerene na „posmatranje“ pulsara i crnih rupa i izučavanje gravitacije.

Posebna pažnja biće poklonjena najstarijim zvezdama koje su se formirale tokom prve milijarde godina nakon Velikog praska.

Učesnici u projektu će „Kvadratnu kilometarsku rešetku“ koristiti i za istovremenu potragu za „vazemaljcima“, odnoso za životom u svemiru.

(Fakti)

Share this post: