ZAPANJUJUĆE: BOLESTI PUTUJU ATMOSFEROM I MOGU DA PADNU BILO GDE

Bolesti se prenose atmosferom

Sredinom 19.veka, Irsku je pogodila najveća katastrofa u istoriji nacije. Oskudica za krompirom ih je koštala više od milion života, a još milion je emigriralo.

Uzrok je bio patogen P. tip algi koji se proširio po zemlji, uništivši useve za sledećih 7 godina.

150 godina kasnije naučnici iz NASA-e koji istražuju biosferu Zemlje shvatili su da se naša atmosfera proteže daleko više nego što se ranije očekivalo, čak do 100.000 metara i više.

Ovo saznanje dovodi do zanimljive teorije, koju je dao rukovodilac projekta organizacije, pod nazivom „Građani u Svemiru“. Teorija podrazumeva da su patogeni došli u Irsku nakon putovanja kroz nebeski prostor.

Edvard Rajt ima cilj da poveća naučna dostignuća u istraživanju svemira.

[adsenseyu4]

Izjavio je da se hiljade vrsta mikroba nalaze u gornjoj atmosferi, a neki od njih idu do visina od hiljadu kilomatara.

On smatra da gornja atmosfera služi kao globalni transportni sistem za organizme koje izazivaju bolesti.

Takođe može da bude plodno tlo za nove vrste bolesti, usled povećanja stope mutacije, sa visokim nivoom zračenja iz svemira.

Zahvaljujući vetrovima između Severne Afrike i Kariba, koji podignu i do jedne milijarde tone prašine, sadrže milione bakterija po gramu peska, i svake godine se šire preko okeana.

Iako naučnici još uvek nisu pronašli vezu sa peskom iz Sahare i zaraznih bolesti, veruju da gljivica koja se nalazi u afričkoj prašini stoji iza bolesti korala na Karibima.

Naučnik je rekao: „Ograničena genetska raznovrsnost mnogih savremenih useva povećava rizik da epidemija bolesti vrlo brzo postigne svetsku distribuciju, s obzirom da su mnoge od biljaka klonovi sa identičnom osetljivošću“.

Ovaj oblak prašine na visini 2000 metara pokazuje kako je pesak pokupljen u Sahari prešao preko Atlantika, Španije i zapadne Evrope – noseći mikrobe i alge, koje može da spusti bilo gde

U vreme nesreće u Irskoj, većina ljudi je rekla da je došlo do gladi zbog vulkanskih gasova, sve dok moderna istraživanja nisu pomogla oko otkrivanja patogena.

Dugo se mislilo da gornja atmosfera ima nedostatak hranljivih materija i da bakterije ne mogu da opstanu jer se regularno „kupaju“ u UV zračenju. Sa novim eksperimentima se pokazuje da patogeni, i čak sitne životinje mogu da prežive u gornjoj atmosferi.

Tardigens“ su sitna stvorenja koja imaju veličinu od 1,5mm, koje inače mogu preživeti temperaturu od 150C, i radijaciju koja je 1.000 veća, nego što mogu da prežive druge životinje.

One takođe mogu da prežive skoro deceniju bez vode, i čak mogu da prežive vakuum u svemiru i nekoliko dana u niskoj Zemljinoj orbiti.

Sa oskudicom, koja se desila u Irskoj, ako je teorija tačna, mora se proceniti koliko usevi širom sveta mogu biti pod ovim uticajem. Trebalo bi raditi na tome da se spreči glad u budućnosti, kao onu koja je toliko oštetila Irsku.

(Vestinet.rs)

[adsenseyu2]

Share this post: