KRŠE SVA PRAVILA PA I USTAV ALI IH GRAĐANI PODRŽAVAJU

Nova istraživanja pokazuju da Njujorčani podržavaju Njujoršku policiju i njenu  anti-terorističku kampanju, uprkos rastućoj zabrinutosti građana za donošenje zakona koji uključuju metode za nadzor.

Anketa pokazuje da 58% Njujorčana odobrava način tretiranja Njujorške policije prema Muslimanima, 63% odobrava način na koji radi policija, a 82% kaže da je Njujorška policija bila efikasna u borbi protiv terorizma. Policijski komesar, Rej Keli, je dobio rejting od 64%.

Rezultati ankete su bili iznenađujući.

Broj aktivista i pravnih stručnjaka govore da Njujorška policija za nadzor ima metode kojima krše sopstvene smernice,  kao što su državni zakoni, a sasvim verovatno i Ustav Amerike.

Prošle godine, CIA je pomagala Njujorškoj policiji u prikupljanju obaveštajnih podataka iz džamija i manjinskih naselja. Poslali su tajne agente u džamije, univerzitetske kampuse i pratili i snimali aktivnosti. Takve metode su zabranjene, osim ako podaci nisu povezani sa „potencijalno nezakonitim aktivnostima“.

„Postoji osnovana sumnja da šalju ljude u muslimanske zajednice, ćaskaju sa njima, vode evidencije o nekim sugrađanima, i to je u suprostnosti sa Njujorškim dekretom“, rekao je pravni direktor Njujorške Unije za građanske slobode.

Sa druge strane, Komesar policije je branio metode nadzora.

„Svako ko misli da policijska uprava radi nešto nezakonito, može odmah da ode online i pogleda javna mesta, ili mapu susedstva koju nije pročitao ili video,i uvidi da mi radimo to isto, i shvati da pogrešno tumači „Handschu dekret“, rekao je komesar u nedavnom govoru.

Dekret je osnovan od strane sudije na Menhetnu 1985.godine. Ovaj dekret je trebao da reši tužbu koju su podigli aktivisti 1971.godine, optuživši policiju za nezakonito prikupljanje informacija i vršenje represije nad disidentima. Dekret je podrazumevao zabranjivanje policiji da snima i slika javne skupove, osim, ako su postojale indicije za nezakonito delovanje.

Sudija je tada naredio Njujorškoj policiji da preda sve spise koji su se odnosili na program javnog nadzora. Međutim, o uslovima predaje spisa i dalje se pregovara sa gradskim advokatima.

Pravni stručnjaci govore da je vrlo teško utvrditi da li policija koristi rasno profilisanje u svojim anti-terorističkim kampanjama, i da je religija ili rasa „odlučujući faktor“ za preduzimanje bilo kakvih koraka.

„Realnost je to da ono što običan čovek smatra kao rasno profilisanje nije zabranjeno Ustavom Amerike“, kaže jedan od pravnih eksperata. Međutim, pravni stručnjaci su ubeđeni da mogu dokazati da se stvara „stigma“ u vezi Muslimana, a to krši 14.amandman.

„Možemo dokazati da ljudi nisu prisustvovali molitvama jer se plaše“, rekao je Predsednik Udruženja Američkih Muslimanskih pravnika.

U jednom konkretnom slučaju, čovek koji je poreklom Alžirac, optužen je za zaveru da će podići sinagogu u vazduh.

Uhapšen je  11.maja, prošle godine, i optužen za zločine iz mržnje. Njegov advokat je rekao da je on na meti policije zbog njegove mentalne nestabilnosti, problema sa drogom i kriminalnim dosijeom. Takođe je optužio okružnog tužioca za „lošu procenu tužilaštva“ i Njujorške policije u nadzoru nad muslimanskim zajednicama.

Prema rečima tužilaca, on je uhapšen u policijskoj operaciji, gde je od tajnog policajca kupio tri pištolja i granate. Tužilac tvrdi da je okrivljeni kupio oružje za zamišljeni dugoročni cilj, a to je „nasilno delovanje protiv jevrejske sinagoge“.

autor: Vestinet.rs

 

Share this post: